Край на забавянето по делото за трагедията "София-Кардам" 20.09 | 12:31

Събрани са достатъчно доказателства според съда

От Филипа Тодева

Апелативният съд във Велико Търново реши, че събраните доказателства по делото за пожара във влака София-Кардам, са достатъчни.

Преди четири години девет човешки живота угаснаха при злополучния инцидент край Червен бряг. Пожарът във влака възникна в кушет-вагона и бързо се разрасна. 

В кушет-вагона са пътували 35 пътници, деветима от които загинаха в огнения ад. След трагедията стана ясно, че вратите на вагона са били заключени - от съображение за сигурността на пътниците и за да няма кражби, но при този инцидент това се оказва фатално за живота на пътниците.

Апелативният съд днес остави без уважение искането на адвокатите на подсъдимите за отлагане на заседанието. Няма да има нови експертизи или разпити на свидетели.

Бяха представени резултатите от последната техническа експертиза, направена на базата на следствен експеримент.

Експертизата имаше за цел да установи времето, необходимо за придвижване на подсъдимата Иванка Костадинова, началник-влак, по външната лява страна на композицията от момента на възприемане на пожара до задната лява врата на спалния вагон, влизане през нея в кушет-вагона и предприемане на действия по премахване на щифтовете, и отключване на предна лява и дясна врата на кушет-вагона.

И във втори вариант: придвижване от външната лява страна на композицията от момента на възприемане на пожара до външната страна на предна лява врата на кушет-вагона.

Освен Костадинова, подсъдими по делото са шафнерът на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев и заместник-директорът на "Спални и специални вагони" към "Пътнически превози" на БДЖ Георги Иванов. През 2011 г. Георгиев и Костадинова получиха присъди от съответно 8,5 и 5 години затвор, а Иванов бе оправдан от магистратите във Велико Търново.

Впоследствие обаче Върховният касационен съд върна делото в Апелативния съд за ново разглеждане заради неизяснени факти и изрази несъгласие с оправдателната присъда на Георги Иванов.

Водещи

Най-четени