Кюстендил, Перник и Кърджали са най-задлъжнелите общини 20.07 | 14:57

Дянков готви рейтинг на финансовата стабилнист на общините

От Ралица Стоянова

До края на месеца министерството на финансите ще предложи чернова за така наречения рейтинг на финансовата стабилност на общините. Това съобщи вицепремиерът Симеон Дянков по времето на парламентарния контрол, информира БТА.

Той изрази надежда рейтинговата система да може да се използва съвместно с Националното сдружение на общините в България и сдружението да предложи методология за работа с общините, за да има добра финансова дисциплина.

Аз съм за финансовата децетрализация, но ни трябва механизъм за недисциплинираните общини, заяви министърът. 

"Първенец" по просрочени задължения е Перник с 13,5 млн. лева, следван от Кърджали - 9,5 млн.лева, Видин - близо 8 млн. лева, Дупница - около 7,5 млн. лева.

Община Кюстендил е удвоила дълга си през 2011 г. Към средата на тази година сумата на плащания по заемите, които е взела, е близо 21 млн. лева. Сумата на плащането по заемите без овърдрафта, взет преди местните избори, е около 12 млн. лева. Това е 126% от всички приходи, които общината получава годишно, много над 15%, предвидени в Закона за бюджета, и много над която и да е друга община в България, заяви министърът.

Какъвто и финансов модел да се използва към тези общини, всеки финансист ще каже, че те вече са постигнали нива, които не могат във времето да се изчистят без някаква нова политика и финансова дисциплина, каза Дянков.

Водещи

Най-четени