„Луков марш“ няма спирачка 15.02 | 20:14

Националистите излязоха на шествие, въпреки забраната на Фандъкова

От Филипа Тодева

Над 200 души изобщо не взеха предвид забраната за провеждането на "Луков марш" и се включиха в шествието до родната къща на генерал Христо Луков. Националистите преминаха по ул. "Оборище", ул. "Кракра" и по бул. "Дондуков" до дома на Луков. Шествието бе съпроводено от засилена полицейска охрана.

Кметът на София Йорданка Фандъкова издаде заповед за прекратяване на провеждането на мероприятие в района на пл. "Св. Александър Невски. Според сайта на събитието то е с начален час 17:30 часа. "В 17:32 часа в Столична община е получено писмо от директора на Столична дирекция на вътрешните работи, с което се иска кметът на София да предприеме мерки за прекратяване на мероприятие със събиране на хора в района на пл. "Св. Александър Невски”, уточняват от общината.

От полицията разполагат с "оперативни данни”, че на Луковмарш присъстват "лица, участвали в различни правонарушения, включително по време на спортни мероприятия”, както и участници от вчерашните сблъсъци в Пловдив, уточни bTV.

Според МВР "от посочените факти може да се направи основателен извод, че са налице предпоставки за нарушаване на законовите норми, за възникване на нарушения на обществения ред и застрашаване на сигурността на гражданите на територията на столицата”.

Ден преди събитието организаторите се оплакаха от "безпрецедентния натиск, който кликата на антиконституционната партия ДПС и наследниците на убийците на ген. Луков от БСП, чужди посолства, начело с израелското и различни НПО-та, проводници на чужди интереси, оказват върху българските власти, за забрана на марша”.

"Луковмарш" се провежда в София от 2003 година в памет на ген. Луков. Истина е, че той е спорна личност в българската история. Български офицер и министър на войната в Царство България, Луков често е заклеймяван заради връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх. Въпреки това често е сочен като спасител на Кюстендил.

По време на Първата световна война на 28 септември 1918 година, останал на позиция съвсем сам с четири оръдия и само няколко местни жители, той открива огън по настъпващите между Царев връх и Калин камък сръбски войски, с което спира настъплението им към българските окопи, опразнени от участващите във Владайското въстание войници.

Водещи

Най-четени