"Лукойл Нефотхим" не е нарушил нито един европейски регламент и нито един български закон 04.12 | 21:00

Това заяви премиерът Николай Денков след срещата си с европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес

От iNews

"Лукойл Нефотхим" не е нарушил нито един европейски регламент и нито един български закон. Това заяви премиерът Николай Денков след срещата си с европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес, предаде репортер на "Фокус".

"Когато излезе въпросният доклад и след това, които го обсъждаха, всъщност в него няма доказателства - има внушения. Всички наши проверки показаха, че "Лукойл Нефтохим" не е нарушил нито един европейски регламент, нито един български закон, нито една митническа проверка", заяви Денков. 

"Без да има ясни доказателства, не бих искал медиите и политиците да злоупотребяват с едни такива мнения. Ако намерим следа за такова нещо, ще бъдем ясни и прозрачни и ще го представим пред вас", категоричен бе премиерът.

Асен Василев обяви, че има над 20 000 компании контрагенти, които участват в избягване на санкциите и доставки на материали към Русия или от Русия. Българските власти ще работят съвместно с европейските, за да спрат този транзит. По думите му тези компании работят с легална документация, а това ще изисква по-задълбочени проверки от страна на митническите власти.

Утре Василев и комисар Макгинес ще посетят граничния пункт "Капитан Андреево", където ще инспектират как се осъществява преминаването на през най-натоварената сухопътна граница в Европейския съюз. 

Еврокомисарят ще се срещне с представители на финтех индустрията в България, за да получи обратна връзка за това одобряват ли те политиките на Европейския съюз в сектора. 

Еврозоната

Комисар Макгинес бе запитана дали България ще се присъедини към еврозоната в началото на 2025 година. Тя отказа да коментира конкретни срокове, но бе категорична, че страната ни ще стане част от пространството. 

"Разбира се, ясно е, че България ще се присъедини към еврозоната, но това изисква да се покрият дадени критерии", заяви еврокомисарят.

Водещи

Най-четени