"Лукойл" иска среща с Добрев за горивата 04.04 | 16:53

На нея от петролната компания ще предложат мерки за намаляване на цената на горивата

От Деляна Петкова

"Лукойл" България ще предложи на енергийния министър Делян Добрев пакет от мерки, свързани с горивата. За това съобщи генералният директор на компанията Валентин Златев в Народното събрание, предаде БТА.

Управителният съвет на КРИБ се срещна в парламента с ръководството на ДСБ, а причината за тази среща са изказванията на представителите на партията по отношение на монополите.

В Народното събрание са пристигнали представители на различни браншове, засегнати от думите на "тъмносините" - от секторите горива и лекарства. Те определиха обвиненията на ДСБ като "неверни и популистки".

Намаляването на цените на горивата у нас не е било тема на срещата, стана ясно обаче след заседанието.

Валентин Златев обаче обясни, че на дискусията с Делян Добрев, която ще бъде утре (5 април), ще бъдат коментирани мерки какво би могло да предприеме правителството и какви - "Лукойл", за да направим по-лек ценовия шок върху потребителя.

По думите на Златев възможностите не са големи, а мерките ще бъдат представени под формата на таблица.

Инициатор на срещата е петролната компания, но все още не е ясно какъв ще е форматът ѝ. Конкретните предложения ще бъдат оповестени след нея.

За лидера на ДСБ Иван Костов срещата с ръководството на КРИБ е била тежка и напрегната, но конкретна и делова.  Резултатът обаче е, че ДСБ ще изпрати предложенията си за промени в Закона за защита на конкуренцията на КРИБ, а оттам ще дадат своето становище по тях, като например, какво е господстващо положение и как да му се противопоставим.

По същия начин ще се процедира и с измененията в Закона за лекарствата, които десните готвят, категоричен беше Костов. ДСБ са дясна партия и би трябвало да защитават интересите на българския бизнес, смущаваха ни някои тълкувания на един или друг случай от различни браншове, обясни целта на поисканите от КРИБ разговори председателят на Съвета на директорите Огнян Донев.

Водещи

Най-четени