(Не)Свободата на словото в България 21.04 | 17:19

Според ОССЕ измененията в Наказателния кодекс водят до автоцензура и пречат на медийния плурализъм

От Александър Македонски

Миналата седмица българското правителство прие поправки в Наказателния кодекс, които сериозно поставят под въпрос свободата на словото в страната ни и накърняват медийния плурализъм. Север.бг изрази острата си позиция относно изменението на законодателството, а сега предупреждението идва и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Според официалния представител на ОССЕ в страната ни Дуня Миятович най-голямата опасност идва от възможността журналистите да си наложат автоцензура.

Както е известно, Правителството въведе затворнически присъди от 1 до 4 години вместо глоби за журналистите, обвинени в подтикване на омраза, дискриминация или нарушения въз основата на расата, етническия произход, националността, религията и други критерии.

"Много важно е да се намери ефективен начин за борба със словото на омразата, без обаче да се накърнява свободата на словото и да осигури възможност за основателна критика", казва Миятович в писмо до външния ни министър Николай Младенов.

"България е членка на ОССЕ и като такава е подписала, че всеки има право на мнение, право да разпространява и получава информация и идеи, без намесата на публични власти. Ако журналистите се страхуват от затвор за техните репортажи, това може да доведе до автоцензура и да наруши медийния плурализъм."

Г-жа Миятович допълва още, че законодателите не са се постарали да дадат ясна дефиниция на термина "дискриминация", с което отварят вратичка за двузначно тълкуване и погрешна интерпретация на закона.

Водещи

Най-четени