"Не е добре", отсече Тагарев за списъка с имената на военните 26.04 | 12:53

Роднини на миротворците също се притесняват

От Филипа Тодева

Служебният министър на отбраната Тодор Тагарев призна, че публикуването на списъците с имената на българските военнослужещи "не е добре".

"Моето мнение е, че това не е много добре. Няма данни за някакви конкретни заплахи, но принципно е положението, че хора, които участват в такива рискови операции, все пак държавата трябва да се грижи малко за тях. Дали това е успокояващо? Да, няма лични данни, няма звания, няма длъжности, няма поделения, в които служат", каза Тагарев.

Според него публикуването на списъците не застрашава сигурността на българските миротворци в Кабул и Кандахар. Според БНР обаче, има близки на военните, които намират повод за притеснение в огласяването на имената.

На 24 април Министерството на външните работи публикува списъци с имената на гражданите, заявили желание да гласуват в чужбина. Включително два списъка за гласуване на гражданите, които са в Афганистан.

Първият списък е на тези, които ще гласуват във военната база "Феникс" в Кабул. Поместени са трите имена на 82 души.

Във втория списък – на гражданите, които ще гласуват в база "Кандахар", са публикувани 250 имена.

Сред имената има наши военнослужещи, което повдигна въпроса дали държавните институции не са допуснали гаф с огласяването им.

От външно министерство коментираха, че публикуването на имената на военнослужещите е задължително според Изборния кодекс.

Има текст в закона, който изисква от МВнР да публикува избирателните списъци на лицата, заявили желание да гласуват в съответното населено място извън страната и на съответните дипломатически или консулски представителства не по-късно от 23.04.2013 г. (18 дни преди изборния ден). Те съдържат трите имена на избирателя, както и номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласува.

От военното министерство също заявиха, че са спазени всички изисквания на закона. Според тях имената на военните не представляват класифицирана информация. В списъците не са публикувани техните адреси, нито къде работят.

"Каквото и да е било тълкуване тук, то трябва да бъде направено от юридическа гледна точка. При положение, че законодателят е въвел определено изискване, изпълнителната власт като цяло трябва да намери начин да изпълни това изискване на законодателя", отбеляза министърът.

Водещи

Най-четени