"Не" на безотговорното шофиране, казват хора в шест български града 11.03 | 12:00

Без условни присъди за убийците на пътя

От Ивайло Ачев

Пореден протест срещу безотговорното отношение на пътя се провежда в различни градове в страната – София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен и Симеоновград.

Протестът е под надслов "Безопасни улици" и беше иницииран заради една от последните жертви на опасното шофиране в страната – 22-годишната Мариана Карабулева. Тя загина на 14 февруари, когато е била блъсната от маршрутно такси в Студентски град, на бул. "Климент Охридски".

За инцидента се разбра едва около седмица по-късно, тъй като МВР не съобщи първоначално за смъртта на Карабулева.

С протеста организаторите искат промени в законодателството на България, за да може инциденти като този с Карабулева да не останат ненаказани. Сега шофьорът на маршрутното такси Димитър Димитров, който според МВР не е употребил алкохол, когато е блъснал младата жена, но е предприел изпреварване на място, което е забранено, най-вероятно ще получи условна присъда. Именно тези условни присъди при такива случаи трябва да отпаднат, казват протестиращите.

В София сборният пункт за протестиращите са пилоните на НДК, като събирането на хората започна в 11:00 часа. Точно в 12:00 часа те тръгнаха по маршрут от НДК, бул "Витоша", пл. "Св. Неделя", пл. "Независимост", бул "Цар Освободител" и пл. "Народно събрание", за да изразят своето несъгласие с положението по пътищата у нас.

Сборният пункт в Плевен е Театър "Иван Радоев”, край на маршрута Община Плевен.

Във Варна сборният пункт е сградата на Община Варна, край на маршрута Икономически университет.

Във Велико Търново сборният пункт е парк "Марно поле”, край на маршрута пл. "Майка България”

В Пловдив сборният пункт е хотел "Тримонциум”, край на маршрута Съдебна палата.

В Симеоновград започна протест на лобното място, където бяха убити 6 деца на Великден.

Водещи

Най-четени