„Независими“ оценители са в схемите за продажбата на дюни и гори 13.05 | 15:57

Екокоалиция иска пълна прозрачност на процедури, документи и пазарни оценки за сделки с публични имоти

От iNews.bg

"Независими" лицензирани оценители стоят в основата на корупционната схема за продажбата на безценица на атрактивни публичните имоти в морските и планински курорти и дори в защитените зони с дюни. Възползвайки се от пропуски в законите и липсата на публичност на оценителските доклади, пазарните оценители могат свободно да занижават пазарните оценки на публичните имоти и да облагодетелстват по този начин купувачите. Такива са пазарните оценки на най-скандалните случаи – дюните до Несебър, терените за "Южен поток", скандалните заменки и продажби на общински гори и земи в общините Самоков, Царево, Банско и др.

Това показва разпространен до медиите анализ на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". В него природозащитниците разкриват схемите, по които се разпродават на безценица най-красивите кътчета от българската природа по Черноморието и в планините.

Екокоалицията настоява държавата да гарантира пълна прозрачност на разпоредителните процедури и съответните документации, включително и на докладите за пазарните оценки. Само така ще се създават възможности за адекватен публичен контрол върху качеството на пазарните оценки при разпореждане с публични имоти, обобщават природозащитниците.

Разследването им е провокирано от скандалния случай, известен като "Дюнигейт", при който само един ден, след като министерството на земеделието продава 29 декара защитени дюни на Димитър Петров за скромната сума от 581 212 лв., теренът е препродаден за 7 пъти по-висока цена на фирма "Сле Груп" ООД, припомня екокоалицията. И констататират, че "подобни скандали тресат и общините, където съмненията за приватизацията на общински земи за жълти стотинки се счита за един от начините за необяснимото забогатяване на кметове и общински служители".

Разследването показва, че докладите на оценителите, определили "пазарната" цена на атрактивните имоти, не са предоставени от публичните институции, както исисква Законът за достъп до обществена информация. Община Самоков дори си е позволила да съди заявителя на информацията. Въпреки това наличните оценителски доклади и съдебна практика са достатъчни да онагледят основните методи за манипулирането на пазарните оценки, отбелязват еколозите.

Природозащитниците дават пример как при метода на пазарните аналози независимите оценители най-често не прилагат списък и не анализират цените на всички реални сделки с имоти със сходни характеристики, включително и ипотеките. Вместо това оценителите използват предимно фиктивни оферти в интернет, какъвто е случаят с Дюнигейт в Несебър или сделки, декларирани на база данъчна оценка, която често е многократно по-ниска от реалната пазарна цена.

Допълнително пазарните оценки се занижават и чрез абсолютно манипулативен избор на тегловни и корекционни коефициенти и техните стойности, които се използват при различните видове ценообразувания и сравнителни изчисления.

Като доказателство за това, че пазарните оценки се изготвят по предварително определени от възложителите стойности, се дава сравнението на пазарните оценки на два съседни държавни горски имота в с. Самотино, община Варна.

При крайно различни подходи за определяне на пазарната цена на двата имота, двама различни уж независими оценители стигат до идентични цени за двата имота с точност от 0.01%. Имот №25038 с площ 49 211 кв. м е продаден за сумата от 304 000 лв., т.е. по 6,18 лв./кв.м., а имот №25039 с площ 49 574 кв. м е продаден за 303 800 лв. или по 6,13 лв. за кв.м.

Природозащитниците се опасяват, че добре разработените схеми за манипулиране на пазарните оценки ще бъдат приложени сега и при изчисляване на пазарните цени на заменените до 2009 г. гори. През септември 2014 г. Европейската комисия поиска да се възстанови незаконната държавна помощ от тези сделки.

Коалиция "За да остане природа" призовава прокуратурата да разследва най-скандалните случаи с приватизацията на дюни и гори по Черноморието и в планините, а правителството да предприеме спешни законодателни мерки за отстраняване на нормативните и административни пропуски, които позволяват изготвянето на манипулирани "пазарни оценки" при продажбата на публични имоти.

Те предлагат и конкретни законодателни мерки, част от които са възприети при процедурите по отчуждаване, след като десетки решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург доказаха, че държавата позволява изготвянето на крайно субективни и манипулирани пазарни оценки на частни имоти за отчуждаване.

 

 

Най-четени