„Нова Република” призова партиите за 5 ангажимента срещу корупцията 08.02 | 19:03

Дясната формация предлага формациите да подпишат Пакт, който включва румънски модел в прокуратурата, отказ от кандидат-депутатски имунитет и др.

От iNews.bg

Дясното обединение "Нова Република"покани партиите да подпишат Пакт за растеж без корупция, който да включва пет конкретни ангажимента. Новата формация на Радан Кънев настоява партиите да подпишат пакта за съгласие за общо мнозинство в следващия парламент и така да се стигне до бърз икономически растеж и изкореняване на корупцията.

"Нова република" предлага въвеждане на т.нар. "румънски модел" в прокуратурата, 50% от подоходния и корпоративния данък да остават в общините, намаляване на ДДС за книги, лекарства и основни храни на 9%, както и конституционна забрана за изсичане на вековни гори и сеч в националните паркове.

Лидерите на "Нова Република" са готови и да се откажат от имунитета си като кандидат-депутати. "С това предложение не изключваме априори никого. Преди избори всеки говори за борба с корупцията, но как можем да преценим кой доколко е искрен и какво точно е готов да направи? Отговорът е в това, което е доказал в миналото си, какво е постигнал и за какви принципи се е борил", заяви политическият говорител на формацията Трайчо Трайков, цитиран от Дир.бг.

Кънев допълни, че очакват партиите да се отзоват на поканата до началото на следващата седмица. "Нека не предпоставяме, че нито една партия няма да се отзове. Ако все пак стане така, в понеделник или вторник ние ще обявим по какъв начин ще се обърнем към българските граждани за директна подкрепа на Пакта. Сега сме се обърнали към партиите, които участват в изборите", каза той.

От "Нова Република" публикуваха всички мерки в Пакта за растеж без корупция:

РУМЪНСКИ МОДЕЛ – въвеждане на длъжностите заместник-главен прокурор за борба с корупцията и заместник-главен прокурор за борба с тероризма, чрез промяна в устройството на прокуратурата;

БЕЗ ИМУНИТЕТИ – подкрепилите Пакта ще подпишем декларации за доброволен отказ от имунитет като кандидати за народни представители;

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ – 50% от данъка върху доходите и 50% от данък печалба на фирмите да остават в общините, където са изработени;

НАМАЛЯВАНЕ на ДДС на 9% за книги, лекарства и основни храни – това означава сиренето от истинско мляко да е по-евтино;

ЗАБРАНА за изсичане на вековни гори и сеч в национални паркове, която да бъде записана в Конституцията.

Водещи

Най-четени