"Нова Република" призова партиите за Пакт срещу корупцията 07.02 | 17:55

Дясната коалиция на Радан кънев се регистрира в ЦИК

От iNews.bg

Надпартийната платформа "Нова Република" се регистрира в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори напролет. Подписите, необходими за регистрацията, донесоха лидерът на "Нова република" Радан Кънев, говорителят Трайчо Трайков и част от ръководството на дясната коалиция.

"Регистрирахме надпартийното дясно обединение "Нова Република" за участие в изборите като единствената дясна алтернатива на ГЕРБ. Няма такава регистрация преди нас, няма да има и след нас", заяви пред медиите Кънев. И припомни, че с колегите му са предложили широко дясно обединение, но поканата им е била отхвърлена "вероятно от лични амбиции и страх".

"Неслучайно казах страх. Не всеки има смелостта да влезе в решителна битка, да се обяви за алтернатива на ГЕРБ и да попадне под обстрела на кафявите медии-бухалки. Ние отдавна живеем с това и не ни е страх", добави Кънев без да каже кого има предвид. Ной най-вероятно визира отказа на Христо Иванов и неговата формация "Да, България" за изборна коалиция.

Подобно на Иванов, Кънев също обяви, че ще покани всички партии, които влязат в 44-ото Народно събрание, да подпишат Пакт за общи действия срещу корупцията.

"Вие видяхте какво се случи, помните и протестите от 2013 г. в България, помните и какво стана в Македония. Всеки път ставаше дума за партиен елит, който опитва да осигури безнаказаност за всички партии. Дълбок социален конфликт между гражданите и всички партии. Точно затова "Нова Република" кани всички партии, които ще бъдем заедно в 44-ия парламент, да подпишем Пакт за общи действия срещу корупцията. Надяваме се да постигнем едно голямо мнозинство в следващия парламент", заяви лидерът на ДСБ и "Нова република".

Трайчо Трайков уточни, че поканата за общ пакт срещу корупцията е отправена към "всички, които смятат, че ще влязат в парламента". "До понеделник ще ги преброим. А за борба срещу корупцията всеки говори, но не всеки е показал, че може да го прави. Ние в "Нова Република" сме доказали това с действия", каза говорителят на дясното обединение.

Водещи

Най-четени