"Новата" болница в Ямбол остава незавършена за поредна година 20.12 | 12:00

Обещаното от десетилетия ново лечебно заведение е почти готово, но това не е достатъчно. Същевременно здравеопазването в областта е изправено пред колапс

От iNews.bg

Сградата на така наречената Нова болница в Ямбол и тази година остава незавършена. Обещаното от десетилетия ново лечебно заведение е почти готово, но това не е достатъчно. Същевременно здравеопазването в областта е изправено пред колапс, тъй като средствата за поддръжка на старите сгради на областната болница, както и легловата база са амортизирани до крайност. 

И 2023 година няма да бъде изписана в историята на здравеопазването на Ямбол със златни букви. Напротив - отива си още една година, в която Новата болница не стана факт. Д-р Панайот Диманов уточнява докъде е стигнало изграждането на новия обект, който се строи от близо 45 години:

"С осигурените финансови средства до сега, строително-ремонтните дейности на обекта Нова болница са довършени на 90-95%. Остават да бъдат осигурени финансови средства на стойност 9 336 002 лв.". 

След като фирмата не се е разплатила за закупените материали, идва логичният въпрос "Работи ли се по обекта в момента?". По думите на Диманов в момента фирмата не е спряла своята дейност. Но са необходими средства, които ги чакаме вече повече от година, подчерта той.

Не е ясно и дали за догодина необходимите средства са заложени в държавния бюджет.

Въпреки предизборните обещания и клетви, лекари и пациенти си останаха в старите рушащи се сгради и огромните сметки за непланирани разходи по поддръжката.

С настъпването на новата година идват и нови финансови предизвикателства, предупреди още д-р Диманов.

Единствената успокоителна новина е, че финансовото състояние на болницата засега е стабилно, но само за сега.

Водещи

Най-четени