Новият правосъден министър ще гледа под лупа БОРКОР 01.06 | 14:12

Надеждите на протестиращите за промяна в Конституцията може да не се оправдаят

От Христина Рафаилова

Исканията на протестиращите от Орлов за промяна в Конституцията може и да не се случат. Това стана ясно от думите на правосъдния министър и вицепремиер Зинаида Златанова пред dariknews.bg.  

Тя зави, че измененията в основния закон не са сред спешните на кабинета. "Промени в конституцията е редно да се направят след спокоен анализ с академичните среди и в политическата система, за да се отговори на въпросите дали, как и кога”, коментира Златанова.

Правосъдният министър каза, че ще разгледа под  лупа работата на Центъра за превенция и противодействие на организираната престъпност (БОРКОР). Тя щяла да провери и колко коства звеното на бюджета на държавата.

"На базата на това ще огледаме много добре ресурсите, с които разполагаме, и как да ги използваме, така че институциите да функционират, което ни е абсолютно нужно”, коментира тя.

По повод вливането на ГДБОП в ДАНС и връщането на разследващите функции на родното ФБР  Златанова каза, че сферата на вътрешните работи и службите за сигурност е оголен нерв в обществото ни. Поради това явно се налагат промени в тези сектори.

Вицепремиерът отказа да се ангажира с конкретен отговор за това кой трябва да отговаря за подслушванията. Тя каза, че иска да изгради мнението си на базата на това на специалистите и експертите.

" В интерес на истината аз не знам, защото това не било сфера на моята дейност до преди три дни”, каза още министърът.

"Аз съм отговорен човек. Знам, че в секторите, в които съм натоварена да работя, България има много ясен коловоз и много ясни параметри, по които се работи. Имаме ясна пътна карта какво правим месец по месец в правосъдие и вътрешни работи. И в областта на еврофондовете, и в правосъдие и вътрешни работи моментът е много важен. Това, което направим, ще предопредели много неща за България. Ще е безотговорно да отсъствам от тези процеси в този момент”, заяви тя.

Златанова не изрази мнението си спрямо рестарта на "Белене”. Спрямо дебатът за либерализацията на забраната за пушене тя коментира, че е по-добре се спазват приетите правила, вместо да се дискутира дали те се харесват или не.

Водещи

Най-четени