„Няма такава държава“ четвърта политическа сила, ако изборите бяха днес 22.11 | 12:00

Болшинството от българите не искат предсрочни избори, а правителството да изкара мандата си

От iNews.bg

Над половината българи са на мнение, че няма необходимост от предсрочни парламентарни избори. Резултатите от местния вот доведоха до увеличаване на дистанцията между ГЕРБ и БСП. Партията на Слави Трифонов е четвърта политическа сила.  Това са част от изводите, които правят експертите на агенция "Тренд" след проведено социологическо проучване по поръчка на в-к "24 часа". В него са участвали 1008 пълнолетни български граждани, с които е проведено пряко полустандартнизирано интервю по метода "лице в лице". Анкетата се е състояла в периода 7-15 ноември, а размерът на статистическата грешка е плюс/минус 3.1%.

Въпреки наситените с политически събития месеци, не се отчита съществена динамика по отношение на оценката за работата на основните институции. Близо една четвърт (24%) оценяват положително работата на парламента срещу 63%, които дават отрицателна оценка. Правителството задържа малко по-високи нива, като една трета (33%) остават с положителна оценка, докато малко над половината (53%) с отрицателна. За президентската институция над половината (52%) дават положителна оценка за нейната работа, а 30% отрицателна.

"Тренд" следи всеки месец индикатори за очакванията на хората относно стабилността на кабинета още от началото на този мандат. През ноември агенцията отчита видимо по-сериозен дял (60%) в опцията, че правителството ще изкара пълен мандат, а само 16% заявяват, че според тях кабинетът ще завърши своя мандат предсрочно. Малко над половината (52%) от всички запитани пък са на мнение, че не са необходими предсрочни парламентарни избори. Динамиката, която се отчита в данните през ноември, в сравнение с предишните месеци, се дължи на резултатите от изминалите местни избори и утвърждаването на лидерската позиция от страна на ГЕРБ.

Традиционно след проведени избори, победителят в тях получава определен бонус, който ясно личи и в електоралния въпрос през месец ноември. ГЕРБ продължава да държи лидерството като обществена подкрепа с 23.8%, увеличавайки дистанцията с основния си опонент – БСП (18.4%). Третата позиция се запазва от ДПС с 6.9%. Новият политически проект на Слави Трифонов "Няма такава държава" се нарежда на четвърто място с 5.1%. ВМРО и Демократична България също биха прескочили парламентарната бариера, тъй като събират подкрепа от съответно 3.4% и 3.1% от всички интервюирани, което при преизчисление само сред гласуващите би било над 4%.

Данните относно икономическата перспектива регистрират леко повишаване на оптимизма в последните месеци. През ноември 27% очакват подобрение в следващата една година, докато 17% виждат по-скоро влошаване. Най-голям дял остават тези, които смятат, че промяна няма да има в следващата една година – 44%.

Водещи