„Оставка” и „Убийци” се чува от заключените председатели на Секционни избирателни комисии 26.10 | 10:18

20 г. демокрация се оказаха напълно недостатъчни, за да се научим как се правят избори, заявиха очевидци

От iNews.bg

"Оставка” и "Убийци” скандират в Арена Армеец стотици председатели на Секционни избирателни комисии, които от снощи са затворени в залата, където се помещава ОИК-София. Чували с бюлетини има навсякъде по пода на Арена Армеец. Това се вижда от кадрите, които бяха излъчени по Канал 3.

"20 г. демокрация се оказаха напълно недостатъчни, за да се научим как се правят избори. Все по-зле се правят избори. Трагедията тук е ужасна. Хората тук са изключително изнервени, даже имаше и сбивания. Има хора, които се опитват само да напуснат по някакъв начин, защото първо в европейска държава човек е ангажиран над 24 часа с труд и това е малко извън правилата. Как е възможно на избори с три бюлетини, с три протокола да се сложат всички хора в едно единствено пространство в Арена Армеец?”, заяви пред БГНЕС Десислава Росенова, един от председателите в Секционна избирателна комисия на тазгодишните избори.

Тя добави, че отгоре на всичкото вътре се работи по изключително муден начин. "Хората не са виновни, виновни за тази ситуация са хората, които са измислили как да се проведат тези избори. Миналата година с една бюлетина, е имало напуснали хора и оставили чувалите си, това сега ще се повтори в по-лош вариант. Затова тук в момента е пълно с полиция. Никой няма право да отиде до магазин за каквото и да било, по никакъв начин не може да излезе. Не виждам демократичният момент тук. Помолих полицаите да покажат поне заповедта, с която не трябва да ни пуснат, те дори с нея не разполагат. Това е истината”, заяви Росенова.

"По тел. 112 ни свързаха със СДВР. Говорителката на СДВР явно ни предаде, че главният дежурен там не желае да разговаря с нас, няма значение, че ние сме го наели на работа, но той не желае да разговаря с хората от Арена Армеец. Той само пригласяше отстрани. Но аз съм потресена от факта, че ние 20 г. провеждаме избори, служител на реда и закона не иска да разговаря с нас, за да каже защо няма черно на бяло написан документ. Ние искаме да видим кой го е наредил това ние да нямаме право да напускаме Арена Армеец. Оказа се, че нареждането било устно, но и те не знаят устно ли е било или писмено. Пълна неграмотност в моите очи”, допълни огорчено Росенова.

Тя съобщи, че имат машина в Арена Армеец за чай или кафе. Раздават им сандвичи и това е. "Аз съм тук от 1 ч., има хора, които са тук от 22 ч. снощи. Номерът на секцията, до която са стигнали при обработването на протоколите е 688. Има още секции, номерата са до 1400-1500. Това според мен ще продължи до довечера. Държавата ни ангажира с над 24 часа труд. Като са знаели, че ще се стигне дотук, поне можеше работодателите да ни освободят не само за неделния ден от работа, а и за понеделник.

Една трета от хората, които са в тази зала, днес остават без работа и това ви го казвам най-откровено, защото имаше хора плачещи, имаше хора молещи да ги пуснат на работа, имаше хора, които трябваше да приберат дете от дадено място точно сега. До такива неща се стига. Това са недопустими неща за демократична държава от 20 г. и то част от ЕС. По-редно е да се замислим защо се стига дотук. Ние имаме достатъчно пространства в София, които може да се определят – 2, 3 или 4 места за преброяване на бюлетините, заяви още Десислава Росенова.

Тя съобщи за още два случая на припаднали хора. В момента председателите на СИК са се събрали и отиват да преговарят с някой от ОИК, за да може да се вземе по-кардинално решение.

 

Водещи

Най-четени