"Отвързаха" два вида плащания от минималната работна заплата 30.11 | 18:48

Става въпрос за обезщетения на безработни съпрузи на военнослужещи и за размера на наградите за служителите на МВР

От Деляна Петкова

По време на днешното правителствено заседание правителството измени два нормативни акта, с което два вида социални плащания вече не са обвързани с минималната работна заплата, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Първата промяна е в ПМС 94/2010. Постановлението определя размера на обезщетенията за съпрузите на военнослужещи, които са загубили работата си, защото са последвали своите половинки в друго населено място. 

Тази категория лица имат право на една минимална работна заплата месечно, но за период не по-голям от една година след преместването. С промяната размерът на обезщетенията ще се определя ежегодно със закона за държавния бюджет. Аналогична промяна е направена и по отношение на обезщетенията, които получават безработните съпрузи на военнослужещите, участващи в международни операции, за срока на мисията.

Министрите промениха и Правилника за прилагане на Закона за МВР, според които размерът на наградите за висок професионализъм вече няма да се обвързват с минималната работна заплата. 

Министърът на вътрешните работи може да определя индивидуална награда до 600 лева, а колективна – до 1200 лева. В момента в нормативния акт е записано, че индивидуалната награда е в размер на две минимални работни заплати, а колективната - четири минимални работни заплати.

Водещи

Най-четени