Парламентът каза „не“ на законопроектите за българския език 02.05 | 15:38

Дублирали конституционни положения

От Филипа Тодева

Народното събрание отхвърли внесените два законопроекта за българския език. Вносители на нормативните актове са проф. Любен Корнезов, депутат от ПГ на "Коалиция за България" и председателят на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков.

15 депутати подкрепиха внесения от социалиста текст, а 19 – този на Огнян Стоичков. Мнозинството се въздържа. Според Галина Банковска от ГЕРБ, заместник-председател на комисията по образование, проектите дублират конституционни положения и разпоредби в други закони.

Проф. Станислав Станилов от "Атака" не вижда никакъв аргумент да не бъде приет закон за българския език, който би дал държавнически статут на българския език. Веселин Методиев от Синята коалиция пък е на мнение, че необходимост от закон имат имат само тези национални общности, чиито език е твърде млад.

По-рано през деня заместник-председателят на ДПС Лютви Местан съобщи, че и двата текста изобилстват от грешки. Те са над 30 – пунктуационни и граматически.

Подобно на учител, проверяващ писмените работи на учениците, Местан е отбелязал в червено грешките на вносителите. Той предложи на колегите първо да усвоят нормите на книжовния български език преди да внасят законопроекти, които го касаят. 

Водещи

Най-четени