Плевнелиев: До 70% от децата в риск остават в семействата си 10.05 | 19:23

Президентството ще организира абитуриентски бал за младежи без родители

От Филипа Тодева

Между 50% и 70% от всички деца в риск, остават в семействата си именно благодарение на прeвантивната и ефективна работа. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев, който се срещна днес (10 май) с ръководството и екипа на МБАЛ-Пловдив. Президентът Плевнелиев изрази увереност, че интегрираният подход на сътрудничество от страна на отговорните институции с всички семейства, които се нуждаят от специфична подкрепа за отглеждането на децата си, ще доведе до успешното изпълнение на стратегията за деинституционализация на децата в България.

"Изцяло се променя начинът, по който държавата се отнася към децата в риск. България обаче има своята национална стратегия за деинституционализация на децата от домовете за медико-социални грижи и се радвам да видя първите успехи на този нов подход”, заяви президентът. На срещата бяха обсъдени превенцията на изоставянето на новородени деца, както и изпълнението на пилотния за страната ни и Европа проект в тази посока, финансиран със средства от три оперативни програми.

Росен Плевнелиев изрази удовлетворението си от доброто сътрудничество между болниците и социалните институции при осъществяването на превантивна комуникация със семействата, при които има риск да изоставят децата си. Той оцени като "впечатляващ” резултата от доброто взаимодействие.

В отговор на журналистически въпрос той потвърди намерението на президентската институция да организира абитуриентски бал за младежите, лишени от родителска грижа. "Усилията на ангажираните с въпроса институции са насочени не само към провеждането на този бал, а преди всичко към създаването на възможности за достойно бъдеще за тези млади хора”, подчерта президентът.

Водещи

Най-четени