По пет години затвор за братя Галеви 03.05 | 17:00

ВКС реши окончателно присъдите на дупнишките бизнесмени, осъдени за ръководене на организирана престъпна група

От Филипа Тодева

Върховният касационен съд постанови общо 10 години затвор за дупнишките бизнесмени братя Галеви. По пет години затвор получиха Пламен Галев и Ангел Христов.

Присъдите са окончателни и не подлежат на обжалване. Галеви са осъдени за организиране, ръководене и участие в престъпна група за изнудвания. И двамата ще излежават присъдите си в общежитие от открит тип при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода".

По едно от обвиненията присъдата на Христов е намалена на 4 години, но ВКС я остави в сила в останалата й част. 

iNews припомня, че на предишна инстанция – Софийски апелативен съд Христов получи същата присъда, а Пламен Галев – седем години. Присъдата е по обвинение за ръководене и участие в организирана престъпна група с цел рекет и принуда, която е действала от февруари 2007 година до февруари 2009-та.

Пламен Галев бе признат за виновен за това, че е ръководил организирана престъпна група с цел принуда, изнудвания, извличане на облаги чрез внушаване на страх.

САС призна Галев и за виновен за това, че е принудил Пламен Миланов да прехвърли 50% от дружествените си дялове във фирма, с което му е нанесена имуществена вреда на обща стойност 82 хил. лв. Съдът глоби Галев с 10 хил. лв. и му наложи конфискация на една трета от имуществото му.

Ангел Христов бе признат за виновен за това, че е участвал в организираната престъпна група и че е принудил Пламен Миланов. Той бе глобен със 7 хил. лв., като съдът му наложи една четвърт конфискация на имуществото.

Останалите подсъдими Апостол Чакалов и Владимир Ангелов бяха осъдени на по 4 години затвор, а Георги Блатски - на три години и половина. Георги Градевски бе осъден условно на година и половина условно с тригодишен изпитателен срок за това, че е нанесъл средна телесна повреда на Иван Павлов и Руси Начев.

Единственият с потвърдена оправдателна присъда и на втора инстанция е Красимир Оков, който е сочен за счетоводител на Галеви.

На долната инстанция (Окръжният съд в Кюстендил) през октомври миналата година, двамата бизнесмени бяха напълно оправдани. Тогава в мотивите си магистратите посочиха, че обвиненията срещу тях са "възпроизвеждане на слухове” и излагането на "субективни мнения” на част от свидетелите.

Братя Галеви бяха арестувани при акция на ДАНС в края на януари 2009 година.

Водещи

Най-четени