„Потайните“ ощетили хазната с над 2 млн. лева 09.05 | 22:23

МВР проведе спецакция на територията на София и Пловдив

От Андриян Георгиев

МВР са провели вчера (8 май) на територията на София и Пловдив спецакция, целта на която била неутрализирането на престъпна група, ощетила държавната с над 2 милиона лева. Твърденията са на МВР, което означава, че истинността на новината не може да бъде гарантирана. 

В хода на акцията били установени членове на организирана престъпна група, наблюдавани от няколко месеца. В периода от 1 юни миналата година до март 2012 г., при деклариране на нереални сделки с ваучери, месо, цигари и услуги групата била избягнала установяване и плащане на ДДС в особено големи размери. Предполагаемата щета по данни на НАП била за около 2,2 млн. лв.

В хода на разследването били проверени 16 адреса, 13 – в София, и 3 - в Пловдив. МВР претърсило още 4 имота и моторно превозно средство в столицата, и на още едно място в Пловдив. Иззети са множество документи, мобилни телефони, кореспонденция от електронна поща, компютри, флаш-памети, пари, електронни подписи, печати, касови апарати, оптични носители и др. веществени доказателства, които имали отношение към разследването.

Според МВР схемата е следната: групата била създала организация за осчетоводяване на търговски дружества с профил на така наречените "липсващи търговци”, контролиращи паричните потоци, с цел създаване на илюзия за реални сделки. Тези фирми-бушони са без офиси, без кадрова и ресурсна обезпеченост, без назначен персонал, транспортни средства и дълготрайни материални активи. Някои от установените дружества фиктивно наели складови помещения, като на адресите им за седалище и кореспонденция органите на приходната администрация не намерили управителите им, нито техни представители или пълномощници. Собствениците и управителите на фирмите били хора с нисък социален статус и нямали необходимата подготовка за управление и извършване на търговска дейност, твърдят от МВР.          

Участниците в схемата създавали документи с невярно съдържание от името на едно реално дружество за неутрализиране на дължимия ДДС чрез последващи "продажби по документи” на фирмите-бушони на стоки, декларирани от вътреобщностни придобивания от различни страни членки на Европейския съюз – Холандия, Гърция, Полша, Испания, Германия и Великобритания. Същото дружество имало реални покупки на цигари, ваучери и услуги, но голяма част от продажбите му се извършвали без документи и само фиктивно декларирани продажби към фирмите-бушони.

От друга страна, втората група фирми-ползватели получавали стока или услуги, но реално използвали в счетоводството си фактури с невярно съдържание, издадени от липсващите търговци, като по този начин се укривали и не се внасяло дължимото ДДС.

За срок до 24 часа са задържани четирима души. Трима от тях били криминално проявени, твърдят от МВР.

Водещи

Най-четени