Правителството ще утвърди таксите за висшите учебни заведения 30.04 | 07:08

Министрите ще приемат програма за сътрудничество между България и Турция в културното наследство и икономическото развитие

От Ивелина Георгиева

Проект на постановление за утвърждаване на таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2013-2014 г. ще приеме служебното правителство на редовното си заседание.

Проектът ще бъде внесен от министъра на образованието, младежта и науката.

Доклад за изпълнението на втория план за действие за намаляване с 20% на административната тежест от законодателство, което съдържа национални и транспонирани европейски изисквания за периоди 2012-2014 г. ще внесе министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

Той ще предложи още на колегите си да приемат правила за допустимост на разходите по Oперативна рограма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г.", съфинансирана от европейския фонд за регионално развитие.

Служебният кабинет трябва да одобри проекта "Изграждане на интегрирана система за наблюдение по границата с Република Турция", както и да утвърди споразумение за икономическо сътрудничество между двете страни.

Министрите ще приемат и програмата за сътрудничество между България и Турция в областта на опазването на недвижимото културно наследство между българското министерство на културата и турското министерство на туризма за периода 2012-2016 г.

Министърът на отбраната ще поиска от останалите членове на кабинета да дадат съгласието си за изпращане на Фрегата- "Дръзки" в мисията на НАТО в Средиземно море ACTIVE ENDEAVOUR.

Министрите ще одобрят и създаването, администрирането и функционирането на военнополицейски център за усъвършенстване на НАТО, в който България ще си сътрудничи с Полша, Хърватска, Чехия, Германия, Холандия, Румъния и Словакия.

Министърът на транспорта ще внесе проект за постановление за предоставяне на допълнителни средства от централния бюджет за 2013г. по бюджета на министерството на транспорта.

Регионалният министър също ще поиска допълнителна финансова помощ за подпомагането на повече желаещи да се включат в програмата за саниране на жилищата "Енергийно обновяване на българските домове".

Кабинетът ще приеме годишен доклад за 2012 г. за изпълнение на плана за действие за осигуряване на равни възможности за хора с увреждания 2012-2013г.

Водещи

Най-четени