"Продължаваме промяната": Гешев - пазителят на модела "Борисов" остана на поста си 08.07 | 18:00

Партията на Петков и Василев с декларация

От iNews

Пазителят на модела "Борисов" остана на поста си. Ние обаче също оставаме непреклонни в целта си - Иван Гешев да бъде отстранен от позицията си на главен прокурор. Прокуратурата трябва да разследва истинските престъпници, да разследва огромните злоупотреби с обществени средства, да работи за благото на българските граждани.

Това се каззва в декларация на "Продължаваме промяната" по повод резултата от разглеждането на искането на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за отстраняване на главния прокурор. Вчера съдебният съвет отказа да прекрати мандата му предсрочно, като 16 души гласуваха "против", а само двама бяха "за".

Отстраняването на Гешев беше един от приоритетите, около който разпадналата се управляваща коалиция се обедини след изборите през ноември 2021 година.

"Твърдо вярваме в това и ще отстояваме позицията си за независима и водеща се само от законността и морала прокуратура. Вярваме, че антикорупционното мнозинство в следващ парламент ще се завърне много по-силно! Разчитаме и на българските граждани, които имат силата да се преборят с корупцията чрез гласовете си", става известно още от декларацията.

Според "Продължаваме промяната" "Иван Гешев не отговаря на високите морални изисквания за длъжността главен прокурор. Искаме да припомним аргументите за поисканото предсрочно отстраняване на Иван Гешев от поста, който заема. Те са сериозни, общественозначими и е особено притеснително тяхното неглижиране от мнозинството във Висшия съдебен съвет", пишат от партията изреждат основанията, включени в искането на Йорданова

"Употребата на прокуратурата като бухалка - заканите с досъдебни производства, привикването на неудобни министри и политици, предварителното произнасяне на присъди в медиите, не би трябвало изобщо да имат място в едно свободно и демократично общество, камо ли да бъдат част от инструментариума на всевластния главен прокурор. Нарушаването на презумпцията за невинност и принципа на разделение на властите не би трябвало да са част от разбиранията на един главен прокурор", казва още в декларацията от "Продължаваме промяната".

 


Най-четени