Райна Княгиня оживява в една съвременна българка 03.03 | 14:28

Нейните ръце са изваяли половината български знамена, които днес се развяват у нас

От Теодора Кокаланова

Кога ако не днес ще отчетем бум в търсенето на български знамена. Освен пред сградите на държавните институции, все по-често на 3 март много българи закачват родния трикольор по прозорците и терасите на жилищата си. Оказва се обаче, че българското знаме превърна една юристка в съвременната Райна Княгиня. 

Нейните ръце са изваяли половината български знамена, които днес се развяват у нас. И ако след всичко казано дотук, вие си помислите, че тя е професионален шивач, ще сбъркате. Атанаска Велчева е дипломиран юрист. В родния си град Първомай е известна като Райна Княгиня, защото от 20-години шие българските знамена и с това издържа семейството си.  

"Това е емоция. Не е просто работа. Емоция е да шиеш българското национално знаме. Има голяма тръпка", споделя Атанаска.

За този 3 март признава, че не може да смогне с шиенето на трибагреници. Огромният интерес към националния флаг за нея е знак, че у българина се възраждат патриотизмът и бунтарският дух. Най-голямата й мъка е, че в момента у нас се продават български знамена, произведени в Китай, на които нито цветовете съответстват на стандарта, нито детайлите по него.

Шиенето на родното ни знаме се прави по строги правила. Всеки един детайл е уточнен със закона. Жената, отказала се от правото, за да стане шивачка, признава че напоследък е все по-горда, защото за Националния празник българи, живеещи в чужбина, масово си поръчат български знамена, съобщава Нова телевизия. 

Водещи

Най-четени