СДС определя данък „депозит“ като чисто „лява“ мярка 16.10 | 13:26

И бюджетът бил с „ляв завой“, много били разходите

От Ивелина Георгиева

СДС характеризира проектобюджета за 2013 година с три думи – "розов, рисков и разочароващ". Според председателя на партията Емил Кабаиванов, бюджетът е "розов", защото прогнозите за приходната част в него са надценени.

Заложени са параметри като намаляване на безработицата от 12 на 10% чрез разкриване на нови около 80 хиляди работни места. В кризисния период, в който се намират държавата и бизнеса, нагласата на българските работодатели за разкриване на работни места е отрицателна, посочи Кабаиванов. От СДС смятат, че тази прогноза в проектобюджета няма да се изпълни.

В този бюджет виждаме завой наляво, защото това е бюджетът с най-високата разходна част – над 31 млрд. лв., каза той. Като чиста лява мярка Кабаиванов определи намерението на финансовия министър да облага с данък лихвите по депозитите. По думите му това нито ще доведе справедливост, нито до равнопоставеност.

Той отчете, че над 75% от депозитите на българите са до 10 хиляди лева - т.е. тази мярка ще удари върху тях и върху дребните спестители. Тя няма да рефлектира върху богатите, тъй като техните пари са в работещи активи.

По негово мнение бюджетът е рисков, защото нивото на фискалния резерв е на минималния праг. Този бюджет е направен така, че разходната му част да се пълни през първата половина от годината, което според СДС, е предизборно. От партията посочиха, че твърдо стоят зад запазването на плоския данък.

По въпроса за АЕЦ "Белене" сините смятат референдума за противоконституционен и затова те призоваха българските граждани да не участват в "този политически цирк". Според тях идеята за финансиране на допитването с пари политическите партии е противозаконна и популистка. Днес сините представиха новия си заместник-председател. Това е депутатът Любомир Иванов, спечелил вътрешните избори с 56,3%.

Най-четени