"СИЛИСТАР”: Общинарите в Царево разрешиха застрояването 25.08 | 09:16

Като председател на ГЕРБ Борисов разпореди на кмета (също от ГЕРБ) да не изпълнява решението

От Ани Романова

Нов спор за строителство край Южното Черноморие. Става дума за имот недалече от плажа "Силистар”. Общинският съвет на Царево гласува да се изработи проект за застрояване в местността.

В същото време обаче кметът на общината Георги Лапчев е категоричен, че  единственото намерение е да се направи път. Подобие на път съществува и сега.

От друга страна в предложението на Георги Лапчев пише, че теренът е предназначен за вилни сгради, високи до 5 метра и половина. Сега допустимите метри са до 10. Според кмета строителството в терена и сега е възможно, защото е урбанизирана територия. Ясно е обаче, че имотът попада в границите на две защитени зони и така намеренията към него трябва да минат през екооценки. По случая проверка ще прави и регионалната екоинспекция в Бургас.

Същевременно Бойко Борисов като председател на ПП ГЕРБ разпореди на кмета на Царево Георги Лапчев, който също е от ГЕРБ, да задържи и да не изпълнява решението на Общинския съвет "до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение”.

ПОВЕЧЕ ЗА "СИЛИСТАР"

На 5 км южно от село Синеморец по пътя за село Резово е отбивката за последния плаж преди границата с Турция. По около 1 км разбит път, лъкатушещ през гора, се достига до обширен паркинг. След няколко метра се открива невероятна гледка.

 

Силистар е може би най-красивият залив по нашето Черноморие. Заради дълбокия залив водата почти винаги е спокойна, през лятото е топла и много чиста. Плажът е с дължина около 1 км и ширина около 50 м. и е покрит е със златист пясък.

В единия му край има заведение, където можете да се разхладите. До самия вход за плажа има къмпинг.

От 1992 г. паркът Силистар е обявен за Защитена местност Силистар. Попада на територията на природен парк "Странджа", охранява се и се контролира от служителите на държавно горско стопанство и общинската администрация в Царево и дирекцията на природен парк "Странджа". Силистар е част от защитени зони "Странджа" за опазване на дивите птици и природните местообитания. По дюните и скалите наоколо гнездят редки и защитени птици като скален орел, черен щъркел, гълъб хралупар и други.

Внимавайте през топлите месеци – има змии в гористите области. За да стигнете с кола до самия плаж, ще трябва да заплатите такса за "паркинг".

През Средновековието тук е имало селище с пристанище, което продължава да функционира докъм края на 18 в.

Засега обстоятелството, че е защитена местност, беше предпазило Силистар от застрояване.

Снимка: Сайт Община Царево

Водещи

Най-четени