"Синият език" започва да напуска родните ширини 25.09 | 15:35

Отчита се спад на заболелите животни

От Теодора Кокаланова

През последната седмица в община Гърмен са регистрирани само два смъртни случая на заболели от "син език" животни. "Към момента разпространението на болестта "син език" при животните в община Гърмен драстично намалява", съобщи Минка Капитанова, кмет на общината.

Въпреки това общината остава доста засегната. "Всички животновъди имат много големи загуби, но се надяваме, че вече сме овладели положението", каза Капитанова.

Кметът на общината посочи, че много животновъди са обезпокоени относно изплащането на обезщетенията. "Всеки животновъд самостоятелно си плаща лечението на животните на ветеринарите. Доколкото знам няма ефективна ваксина", отбеляза кметът. 

По думите й има ваксина, която уврежда плода на бременните животни, а това води до още по-големи загуби. "През последната седмица в община Гърмен са регистрирани само два смъртни случая на заболели от "син език" животни, това доказва преодоляване на проблема", каза още Капитанова. 

Все още в общината не разполагат с екарисажни ями, където да бъдат заравяни умрелите от болестта животни, предаде агенция "Фокус". "Процедурата и редът за узаконяване на такава площадка по изграждане на екарисажни ями са много сложни, които се състоят през преминаване на почти всички институции. Много от колегите не са подготвени за това", допълни Капитанова.

 

 

Водещи