"Синият език" порази и животните в Сливенско 19.08 | 15:28

Заболяването е доказано в три населени места

От Теодора Кокаланова

В три населени места в област Сливен е доказано заболяването "син език" по животните. Това съобщи д-р Пламен Пенчев, директор на Агенцията по безопасност на храните в Сливен. Доказаните огнища са в община Котел, в селата Ичера, Ябланово и Мокрен.

В Стрелци и други населени места има клинично доказани случаи.  По думите на експерта се очакват серологичните и вирусологичните изследвания. Когато случаите бъдат доказани ще се издаде и заповед за унищожаване на животните.

Всички стопани са инструктирани с какви средства да действат за пръскане и лечение на животните. Превантивни мерки се вземат, когато се забележат отклонения в поведението и здравния статус на животните.

Обикновено заболяването се лекува с тетрациклин, укрепващи препарати, аналгин и витамини, предаде агенция "Фокус". По този начин се предотвратяват други инфекции. Извънредното заседание на областната епизиотична комисия се проведе заради нарастването на огнищата от заболяването. "Над 600 проби са изпратени и се очакват резултатите от тях", добави д-р Пенчев.

 

Водещи

Най-четени