"Синият език" продължава да се разраства 07.08 | 12:49

Установени са нови огнища в Габрово

От Теодора Кокаланова

Нови шест огнища на болестта "син език" при домашните животни са установени в Габровска област. Четирите общини в региона - Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново попадат в застрашената от вируса на болестта 20-километрова зона. Това съобщи д-р Георги Гинев, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните.

Четири от огнищата са при овцете. Те са в габровските квартали "Недевци" и "Рязковци" и в селата Борики и Добрини. Други две огнища са при говедата – в Севлиево и в севлиевското село Бериево. Очакват се резултатите от пробите, взети от 13 обекта в областта.

Предприети са мерки за ограничаване на разпространяването на болестта. Най-важното, което животновъдите трябва да направят, е да спазват забраната за паша и да не пускат добитъка да пасе в часовете от 19 до 8, тъй като тогава летежът на насекомите, пренасящи болестта, е най-интензивен, подчертават специалистите.

Стопаните трябва да направят дезинсекция на сградите, на торищата и на животните с подходящи препарати под контрола на ветеринари. Особено внимателни трябва да бъдат животновъдите, когато пръскат с препарати дойни животни, тъй като има опасност в млякото им да попаднат вредни вещества.

Според ветеринарите смъртността от "син език" при заболелите овце е между 50 и 60%, предаде БТА. Болните животни, които нямат шанс да оздравеят се изпращат в екарисаж, а останалите се лекуват с укрепваща терапия, съобщават от Областната дирекция и предупреждават, че месото от болни животни не трябва да се консумира.

Водещи

Най-четени