"Синият език" скоро може да си има компания - нова зараза напът да завладее страната 27.08 | 07:12

Повечето европейски държави вече са засегнати от вируса

От Христина Рафаилова

След "синия език" страната е заплашена от друг опасен вирус, убиващ животните. България стои пред сериозната опасност да се сблъска с "шмаленберг", който вече е достигнал границите ни със Сърбия и е засечен  в Гърция и Турция, информира в. "Монитор". 

Вирусът сее мор сред говеда, овце, кози и диви животни. Подобно на "синия език" той се пренася от кръвосмучещи насекоми, известни у нас като мокреци. 

Инфекцията завладява със завидна бързина Европа, като до момента случаи на "шмаленберг” са регистрирани в 25 страни на Стария континент. 

Заразата е засечена във всички държави в Западна Европа, включително в Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Ирландия, Латвия, Норвегия, Полша, Словения, Русия и Казахстан.

За да сме наясно с разпространението на болестта, е необходимо животните, които се изследват за "син език", да се тестват едновременно и за "шмаленберг". "Необходимо е да се закупят тестове и да започне да се изследват животните в Северозападна България. Става дума за областите, които граничат със Сърбия и по границата с Гърция", каза за "Монитор" проф. Бойко Ликов, директор на Центъра за оценка на риска, който е автор на непубликувания все още доклад.

Според експерта, ако страната ни съумее да спре "инвазията", първите засегнати ще бъдат фермерите от Видин, Монтана, Враца, както и Перник и Плевен.

Водещи

Най-четени