"Скалата на ужасите" мери тежестта на природните бедствия 10.04 | 16:10

А вие знаете ли как да реагирате при опасен трус?

От Теодора Кокаланова

Специална скала, наречена "Скала на ужасите", мери тежестта на природните бедствия. В нея на първо място по – брой жертви са наводненията. Според скалата, вероятността да загинеш при земетръс е 25% по- малка, отколкото при катастрофа. Въпреки това, е задължително населението да е запознато с това, как се реагира при трус.

Сливен се намира на осма позиция по скалата на земетръсните райони по 12-степенната скала на Медведев. За целта кризисната дирекция в Сливен е разработила редица мерки за реакция при земетресение, съобщи нейният директор Снежана Кънева. "По време на криза, действията винаги са разделени на няколко етапа: преди, по време и след природното бедствие или катаклизъм", отбеляза Кънева. 

По думите й администрацията има готовност да реагира и оказва помощ по всяко време, както и да сътрудничи с компетентните институции, информира агенция "Фокус". "Част от превантивната дейност е осведомяване на населението в какъв район живее. Скалата на Рихтер, която обикновено се използва, демонстрира колко е освободената при разместването на пластовете енергия. Двете скали нямат съпоставимост. По скалата на Рихтер поражения могат да настъпят след трус с магнитуд 3,7. 7 по тази скала е почти апокалипчитна", коментира Снежана Кънева.

В помещение винаги се застава на устойчиво място – под – касата на вратата или арки, никога до прозорци. Силните трусове никога не траят повече от 30 - 40 секунди и ако през това време се запази самообладание, то ще се избегнат тежките последствия. След труса веднага е наложително да се напусне помещението. Забранено е ползването на асансьорите.

Трябва да се ограничи и ползването на комуникационните съоръжения, както и да не се разпространяват слухове, което би довело до ескалация на напрежението и създаване на паника. Кънева коментира, че най- важно е да се запази самообладание. "Освен това работи система за ранно предупреждение, предприети са и мерки за навременно информиране на населението при евентуални кризисни ситуации", успокои още Кънева.  

По скалата на Медведев трус от първа до трета степен може и да не причини поражения и дори да не се усети. От четвърта до шеста степен се разместват предмети. Сериозните поражения обаче започват при земетресения от седма степен. При трусове от осма и девета степен настъпват сериозни промени в земната кора и разрушения. При земетресения от по-високи степени се променя и пейзажа. 12- степенната скала мери интензитета на трусовете.

Водещи

Най-четени