"Сова Харис": БСП бие ГЕРБ 31.10 | 09:35

Според изследването пък доверието към президента Росен Плевнелиев се срива

От Кремена Бедерева

БСП ще получи 99 мандата, а ГЕРБ 89 депутатски места, ако парламентарните избори бяха днес. Реформаторският блок получава 17 депутатски места, а партията на Николай Бареков "България без цензура" - 11 мандата.

Това показват резултатите от проведено представително за пълнолетното население на България изследване на агенцията за социални, политически и маркетингови проучвания "Сова Харис", поръчано от в. "Преса".

Проучването е реализирано по метода на стандартизираното face-to-face интервю в периода 18-24 октомври 2013 и обхваща 1000 души. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%.     

Изходът от парламентарните избори през май 2013-а доведе до промяна в нагласите на избирателите. Подкрепата за ГЕРБ като партия, изгубила изпълнителната власт, намаля. В последвалите 5 месеца обаче на политическия терен наблюдаваме устойчива картина. Главният фактор за това са гражданските протести, които стоят в центъра на общественото внимание.

В ГЕРБ приеха линия на антисистемно поведение, като не признават резултатите от вота. Зависимостта на парламентарното мнозинство от гласовете на "Атака" дава някаква легитимност на тази позиция както във вътрешно-, така във външнополитически план. Умело поддържаната версия от страна на Бойко Борисов, че партията му в непосредствено бъдеще ще се върне на власт, спря разпада на електоралното ѝ ядро и удържа мобилизацията по върховете ѝ.

Състоянието на висока конфронтация дава отражение и върху подкрепата за опонентите й. Да си припомним, че преди вота мнозинството от гласоподавателите се ориентираше по посока на по-малкото зло. Хората не искаха да дадат втори мандат на ГЕРБ, но не харесваха и римейка на тройната коалиция. В крайна сметка мнозинството избра промяната.

В сегашната ситуация това мнозинство все още застава зад БСП с убеждението, че сегашното правителство ще доведе до по-добри резултати в сравнение с предишното. Нещо повече, при по-висока активност на евентуални нови избори преднината на БСП ще се увеличи.

Подкрепата за социалистите в момента е сравнима може би с победата им на изборите през 1994 г. Заслуга за това имат анти-ГЕРБ настроенията, които правят и възможна консолидацията на това абсурдно мнозинство в парламента. 

Друг съществен детайл в електоралната картина е оттеглянето на подкрепата за "Атака". Партията на Волен Сидеров също има антисистемно поведение и присъствието й в управлението показва колко непригодни са политиките, които предлага, когато е в опозиция. Нито призивите за национализация, нито антиевропейската линия могат да имат успех. Въпреки това патосът на ръководството на партията успява да я задържи над нивото на политическия й клонинг НФСБ.
 
Подкрепата за ДПС е на обичайното ниво. Партията е най-добре организираната формация и във властта повишава своето влияние. Движението направи своевременна и успешна рокада на лидера си. Няма криза след оттеглянето на Ахмед Доган от активна позиция.

Лютви Местан размахва диригентската палка от парламентарната трибуна. Проблем остава обаче прозрачността при вземане на решенията в организацията. В условията на увеличаващия се граждански контрол ДПС не успява да отговори на обществените очаквания, което поставя в затруднено положение не само него, но и партньорите му в управлението.

Пробив в статуквото засега вещае развитието на две нови формации - Реформаторския блок (РБ) и обединението около "България без цензура". Ако в момента се проведат нови парламентарни избори, тези организации могат да разчитат на присъствие в следващия парламент.

Ако в момента се проведат предсрочни парламентарни избори, новият парламент ще бъде съставен от 5 формации. Според сегашните резултати характерът на парламентарното мнозинство няма да се промени.

По въпроса за предсрочни парламентарни избори обществото ни е разделено на четири: малко под 1/4 искат изборите да се проведат незабавно; над 1/4 застъпват становището, че изборите трябва да се проведат заедно с европейските през май догодина; около 1/4 искат правителството да изпълни мандата си и малко под 1/4 нямат мнение по въпроса. Тъй като двете първи позиции са за предсрочен вот, може да се твърди, че тази нагласа е най-популярна. Все пак да не забравяме, че законно установеният ред е управляващите да определят дали и кога.

За класацията на политическите личности сме избрали признака присъствие в общественото пространство. По този критерий Кристалина Георгиева е личността, която удържа първото място. Позицията й на незамесена във вътрешните ни крамоли я опазва от негативизма на всекидневието. Можем да отбележим появата й на наш терен във връзка с емигрантската вълна от Сирия, с което внесе смут с неприложимостта на тезите й за решаване на ситуацията.
 
Второто място се заема от бившия и сегашния президент, което може да се приеме като комплимент за бившия, но не и за изпълняващия длъжността в момента. Доверието към вицепрезидента Маргарита Попова е значително. Отношението, което тя демонстрира към събитията у нас, е базирано на квалификацията й на юрист, което се възприема добре от широката публика.

Противоборството между лидерите на двете най-популярни партии се води и на този терен и както виждаме, и тук не е решено. И двамата получават доверие, съответстващо на доверието на водените от тях формации.
 
Премиерът също е с доверие в рамките на сбора от доверието на подкрепящите правителството партии, което говори за изцяло партийна подкрепа. 

Одобрението на Радан Кънев почти припокрива това на РБ и засега е по-слабо от това на другия лидер на формацията - Меглена Кунева.
 
Положителното отношение към Николай Бареков превишава значително това на формацията, която ръководи. Този факт не може да се обоснове само с популярността му на журналист. Явно голямата му активност и личната харизма се възприемат добре от определени среди в публичното пространство.
          
      

Водещи

Най-четени