"Сова Харис": Половината от българите не са гласували 12.05 | 22:52

На изборите през 2009 г. за ГЕРБ са гласували 1,6 млн. души, днес - малко над един милион

От Кремена Бедерева

На изборите през 2009 г. за ГЕРБ са гласували 1,6 млн. души, днес - малко над един милион, каза Васил Тончев от социологическа агенция "Сова Харис", представен по TV7.

Половината от хората не гласуваха, а за малките партии гласуваха 26%, които не влизат в бъдещия парламент, допълни той и посочи, че следващият парламент не би могъл да бъде траен.

Ако българите искат да сменят сегашната пропорционалност с мажоритарна, трябва да са готови за още по-голямо стесняване на представителността, каза Румяна Коларова, политолог.

По думите й не трябва да се поставя под въпрос представителността на следващия парламент, не трябва да се подценява факта, че ако прогнозните резултати се окажат верни, все пак ГЕРБ запазва позицията си на първа парламентарно представена сила.

Важно е да се подчертае, че ГЕРБ не е имала мнозинство и в предишния парламент. Загубата е относително малка и наистина основно се обяснява с онзи огромен отлив към над 20 партии.

Не трябва да се подценява и това, че избирателите, които са гласували за останали извън парламента формации, ще се окажат третата по големина партия.

Водещи

Най-четени