Станишев: Референдумът е вот на недоверие към Борисов 27.01 | 19:53

За БСП допитването има своя успех

От Кремена Бедерева

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи референдума като лична загуба и вот на недоверие лично към премиера Бойко Борисов.

Пред bTV той заяви, че референдумът е бил успешен, защото милион и половина български граждани са излезли да гласуват въпреки пропагандата. "Да, референдумът беше успешен, защото близо милион и половина активни граждани на България излязоха да гласуват, въпреки пропагандата, заявиха своята позиция."

"Това показа, че има здрави сили срещу един тоталитарен режим", коментира Станишев, като цитира резултатите от допитването, според които близо 60% от гласувалите са дали положителен отговор на въпроса: "Искате ли да се развива ядрената енергетика в България чрез строежа на нова атомна централа?".

Освен това, той припомни, че това е първият демократичен референдум, който постига резултат в страната, референдум, който е наложил на властта решението на гражданите – проектът "Белене" да не се спира.

"Важното е, че се състоя гражданската активност. Хората внимателно изслушаха Бойко Борисов и неговото "Не, не и не" и казаха "Да", категоричен бе той.

Станишев обвини институциите и по-специално - Министерския съвет в опит да саботира проекта.

"Гордея се, че моята партия беше основен мотор и в националния инициативен комитет – нашата партия се превърна в инструмент на гражданското общество", изтъкна социалистът.

"Промяната в България започна", каза още той, като подчерта, че за първи път хората гласуват положително.

В заключение Станишев призна, че заложеният праг на гласували за валидност на референдума е бил твърде висок и БСП ще инициира съответни промени в Закона за референдумите.

Водещи