„Топлофикация София“ дължи и трябва да възстанови различни суми за надплатено парно 10.07 | 11:59

Фирмите за дялово разпределение са длъжни до 15 юли да предадат на домоуправителя или избрано от етажната собственост лице хартиената справка от годишното изравняване.

От iNews.bg

"Топлофикация София" дължи и трябва да възстанови различни суми за надплатено парно и топла вода през отоплителния сезон на свои клиенти. В същото време други домакинства  трябва да й доплатят, защото са ползвали повече енергия, отколкото са платили с прогнозните месечни фактури през сезона. Това става ясно от годишните изравнителни сметки, качени в сайтовете на топлинните счетоводители, които ги обслужват. Парите се връщат на потребителите или се доплащат от тях след получаване на фактурата за изравнителната сметка, която обикновено идва с юлската фактура на топлофикационното дружество до 15 август.

Срокове
Фирмите за дялово разпределение са длъжни до 15 юли да предадат на домоуправителя или избрано от етажната собственост лице хартиената справка от годишното изравняване.

До 31 август е крайният срок, в който домакинствата, открили грешки в изравнителната си сметка или тези, които не са пуснали отчетника да снеме показателите на уредите за дялово разпределение и водомерите за топла вода, трябва да заявят отчитане. Нови искания и рекламации за преработване на изравнителната сметка не се приемат след изтичане на тази дата.  Това означава, че грешките могат да останат и да натоварят потребителя и прогнозните му сметки  през сезон 2024/2025 г. А при неотчетен уред се прогнозира максимално ползване за следващата есен, зима, пролет. Потребителите, които не са получили фактурата с годишното изравняване, могат да поискат хартиено копие на сметката в  офисите на топлофикация в съответния топлорайон.

Проверка на "Телеграф" показа, че домакинство с жилище в жк "Люлин" е надплатило 2,48 лева със сметките си през отоплителния сезон и те ще му бъдат приспаднати от следващата дължима фактура. На друг клиент на топлинния счетоводител ТЕХЕМ, с най-голям пазарен дял в София, за отоплението на жилище в квартал "Лозенец" топлофикация трябва да върне надплатените 52,10 лева, на трети потребител от квартал "Илинден" столичното дружество ще върне 128 лева. Домакинствата, които са ползвали повече топлинна енергия, отколкото са пратили с месечните си сметки, ще доплащат. Двучленно домакинство, което не се е топлило с парно, радиаторите му са затапени, за топлата вода, сградната инсталация и за лирата в банята ще трябва да доплати около 140 лева, въпреки че през сезона е плащало месечни сметки по 140-180 лева. Друго семейство, което също не се е топлело с радиаторите на парното, а с климатик, също трябва да доплаща на топлофикация близо 100 лева.

Водещи

Най-четени