"Топлофикация София" обжалва глобата за монопол 25.02 | 16:41

Размерът на санкцията не бил определен коректно

От Ралица Стоянова

"Топлофикация София" ще обжалва в законоустановения 14-дневен срок решението на Комисията за защита на конкуренцията.

От дружеството считат, че то е неправилно и необосновано, а размерът на наложената глоба не е определен коректно на базата на реалните приходи на топлофикацията през 2011 г.

Компанията не е забавила навлизането на свой конкурент на пазара на дяловото разпределение в столицата, а е действала изцяло в защита на своите клиенти. Експертите на компанията са настоявали да бъдат коректно изготвени и представени необходимите документи, съобразно законодателството и след това да се пристъпи към сключването на такъв договор. В нормативната база не е изрично посочен краен срок за сключване на договор с търговец за извършване на услугата дялово разпределение, отчитат от дружеството.

Фирма "ПМУ Инженеринг" е оттеглила  претенциите си към "Топлофикация София" и е заявила желанието си да бъде прекратена процедурата. Въпреки това КЗК е решила да не се съобрази с искането на фирмата топлинен счетоводител и се е самосезирала по казуса. 

Предвид така посочените факти и обстоятелства "Топлофикация София" не е нарушила нормативната уредба и ще предприеме действия за обжалване на решението на КЗК пред ВАС, отчитат от дружеството.

От "Топлофикация София" подчертават, че сумата, посочена в решението на КЗК, не може да бъде начислена в сметките на клиентите, тъй като столичани плащат според показанията на търговските  уреди – топломерите, монтирани в абонатната станция на сградата.

Най-четени