"Топлофикация" ще наблюдава ВЕЦ-овете с камери 15.07 | 22:06

Паралелно ще остане и живата охрана

От Елица Елефтерова

До няколко седмици софийската "Топлофикация” ще обяви процедура за денонощно видеонаблюдение и системи за охрана на ТЕЦ "София" и ТЕЦ "София-изток". Шефът на столичната топлофикация Стоян Цветанов посочи още, че поставянето на камери е първата стъпка.

До 3-4 години ще се направи команден център за видеонаблюдение, който да приема кадрите от камерите, поставени във всички централи.

Паралелно ще остане живата охрана, която ще осигури физическото пазене на обектите. Ще го направим, както си е навсякъде по света, каза Цветанов.

Ще бъдат предприети необходимите мерки за повишаване сигурността на останалите обекти на топлофикацията, каквито са и отоплителните централи "Земляне" и "Люлин", заключи шефът на столичното парно.

В неделя вечерта в съобщение до медиите от топлофикацията съобщиха, че са налице пропуски в действията на охранителната фирма "Егида", с която дружеството има договор за охрана на всички свои обекти, включително на отоплителните централи.

Столичната топлофикация ще преразгледа и договора си с охранителната фирма, за да търси неустойки. Отоплителната централа "Земляне" не е обект от национално значение за сигурността на столицата.

Цветанов призна, че е факт пробивът в системата. През последните 30 г. не са влагани пари в съвременни системи за сигурност. На териториите, които заема столичната топлофикация, има и т.нар. периметрова охрана; ако човек пресече лъч, то се получава сигнал за външно проникване. Но това не е навсякъде.

Водещи

Най-четени