"Тренд" потвърди резултатите на "Афис" за евровота, но в полза на ГЕРБ 24.01 | 13:30

Разликата между левицата и партията на Борисов е 1,2%

От iNews

Преди изборите за Европейски парламент разликата между ГЕРБ и БСП е 1,2%. Това сочи проучване на изследователския център "Тренд".

Данните показват още, че се увеличава дистанцията между ДПС и "Обединените патриоти”, която през януари вече е почти двойна в полза на Движението. Демократична България и "Воля" запазват относително сходни нива, както през последните няколко месеца.

Основна разлика в данните между въпроса за европейски избори и този за парламентарни регистрираме в готовността да се гласува. Ако през последните три месеца на 2018 г. в електоралните въпроси за евентуални парламентарни избори деклариращите, че няма да гласуват, бяха между 35% и 37%, то  на въпроса за европейските избори тези стойности се покачват до 45%.

Изборите за Европейски парламент традиционно са с по-ниска избирателна активност от парламентарните, уточняват от "Тренд”. Декларираната активност пък е по-висока от реалното гласоподаване в деня на вота.

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. В оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани.

Данните са от първата част на редовното проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните партии, институции. Проучването е реализирано в периода 10-17 януари чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" сред 1008 души.

Водещи

Най-четени