„Файненшъл таймс“: България води по сива икономика в ЕС, с 18,8% от БВП 26.09 | 17:17

Евросъюзът губи по 454 млрд. евро годишно от укриване на данъци

От iNews.bg

Европейският съюз губи заради сивата икономика ежегодно по 454 милиарда евро, или 8,6% от всички данъчни постъпления. Този показател варира от 4,5% - в Австрия, до 18,8% - в България. Почти една трета от загубите са свързани със занижените показатели в отчетността на компаниите, разполагащи с много пари, а останалите – със заплащането на необявен труд. Това гласи публикация във "Файненшъл таймс", с автор Ванеса Хоулдър.

Тя цитира доклад от септември на Еврокомисията, според който страните от ЕС през 2013 г. не са могли да подобрят положението със събирането на данъците. Само от Данък добавена стойност загубите са в размер на 168 милиарда евро. По тази причина европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси е призовал за борба с укриването на данъци, подчертава авторът на материала.

Хоулдър цитира и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според която това си остава "злободневен проблем". В развиващите се страни мащабите на сивата икономика са още по-големи и в някои от тях на нея се падат половината от работните места в неземеделския сектор, казва организацията.

Международният валутен фонд пък хвърля вината за сивата икономика върху корупцията и прекаленото регулиране. В същото врече от МВФ смятат, че сивата икономика може да съдейства за бъдещия икономически растеж.

"Икономическата криза даде значителен тласък на борбата със сивата икономика", твърди пък Андреас Пратц, партньор в консултантската компания AT Kearney, цитиран от авторът на статията. Според Пратц различните страни са предприели стотици мерки срещу труда на черно през последните години, "но техният успех до голяма степен зависи не само от използването на тоягата, но и от моркова", коментира експертът.

Пратц посочва за пример Белгия, която прилага схема за субсидиране на работодатели, наемащи хора за надомна работа. Друга популярна мярка е тегленето на различни видове лотарии за плащане на данъци, което пък прилагат в Португалия, Бразилия, Аржентина, Колумбия и дори Словакия.

Все по-често се прилагат ограниченията на паричните трансакции, посочва Хоулдър. В същото време обаче страните със слабо разпространение на банкови карти могат да поощряват тяхното използване. В Колумбия и Аржентина са намалили ДДС при покупките, извършвани с помощта на кредитни карти. Най-забележимо обаче е намаляването на паричните трансакции в страните от Северна Европа, където са свити с 20%.

В много страни използването на банкноти бързо расте, а "Бенк ъф Ингланд" обяснява това с тяхната натрупване у хора, които не си плащат данъците. От банката правят извода, че наличността едва ли ще изчезне в близко бъдеще.

 

"Правителствата могат да извлекат голяма изгода, принуждавайки хората и компаниите да излязат на светло, но те нямат шанс да изкоренят напълно неплащането на данъци", обобщава в материала си Ванеса Хоулдър.

Водещи

Най-четени