Фандъкова: София расте, но не старее, защото се развива 17.09 | 13:32

С тържествен водосвет бе отбелязан Празникът на София 17-ти септември – денят, отреден за почит на Света София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов

От Филипа Тодева

Всеки, който носи София в сърцето си – да не губи вяра, надежда и любов. С това пожелание кметът на Столична община Йорданка Фандъкова се обърна към всички жители на София по случай празника на града.

"София расте, но не старее, защото се променя", посочи Фандъкова.

С тържествен водосвет бе отбелязан Денят на София 17-ти септември – отреден за почит на Света София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Вече 20 години София чества своя празник. Под звуците на гвардейската духова музика тържествено бе издигнато знамето на столицата.

На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева, министрите ген. Аню Ангелов, Десислава Атанасова, Диана Ковачева и др.

Кметът се похвали, че Столичната община е успяла да усвои близо 2 млрд. лева – европейски средства. С тяхна помощ за по-малко от 4 години общината е успяла да построи метрото, чието доизграждане продължава. "Благодарение на проекта за метрото, градът е успял да модернизира възлова част от своята инфраструктура", посочи столичният градоначалник.

"Заедно с това успяхме да покажем богатото културно-историческо наследство, което тепърва предстои да работи за нас", допълни тя.

Фандъкова подчерта, че София не е само метро. През последните години са построени училища и около 50 детски градини. Действията на общината не свършват дотук и кметът определи като успешни проектите за модернизирането на градския транспорт, зелените системи, водните проекти и канализацията на града.

"София е един от най-големите работодатели. Тя е на едно от челните места по ниска безработица. София също така е уникален град, защото само на няколко крачки един от друг се намират храмовете на четири основни религии. Наред с придобивките на града, които вече са факт – метрото, по-широките булеварди, които се обновяват, все още се работи много и то на възлови места", каза тя, като даде за пример кръстовището на Телевизионната кула, където кипи усилена работа и срокът за завършване е до края на ноември.

Продължават ремонтните дейности и по бул. "Бъкстон", а в следващите месеци Фандъкова очаква да бъдат отворени за движение напълно бул. "Акад. Иван Гешов" и ул. "Георги Софийски".

Кметът подчерта, че новата станция на метрото на бул. "Джеймс Баучер", носеща името "Европейски съюз", не е протекла вследствие на проливните дъждове. Причината за наводнението е продължаващото изграждане на подземния паркинг.

Обяснението на изпълнителите на проекта е, че метрото е протекло именно заради тези недовършени строителни дейности. Фандъкова подчерта, че изпълнителите трябва да отстранят всички дефекти и това ще бъде за тяхна сметка.

Водещи

Най-четени