Финалът на авиоучение „Тракийска звезда“ е на Античния стадион в Пловдив 07.05 | 11:50

Ще участват пилоти от България и САЩ

От Филипа Тодева

Авиационното учение "Тракийска звезда" ще бъде официално закрито на 10 май на сцената на Античния театър в Пловдив. Това съобщиха от командването на Трета изтребителна база, предаде БТА.

Учението е най-голямата летателна тренировка, която нашите летци провеждат съвместно с 31-во авиокрило от състава на американските Военновъздушни сили, базирано в италианския град Авиано.

Полетите се усъществяват със самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25 и американски изтребители F-16, блок 40. Акцент в програмата ще бъде Ансамбълът на Въоръжените сили на България.

iNews припомня, че самолет МиГ-29 падна недалеч от Пловдив на 26 април. Самите пилоти успяха да катапултират и са в добро здравословно състояние.

Първоначалните предположения бяха, че самолетът участва в съвместната българо-американска летателна тренировка.

Инцидентът се размина без човешки жертви и щети върху сгради, тъй като изтребителят падна в нива, извън населено място.

Заради катастрофата бяха преустановени полетите на всички български самолети в двустранната българско-американска подготовка "Тракийска  звезда", която се проведе от 17 април до 10 май в авиобазата "Граф Игнатиево".

Причината за падането на изтребителя в близост до село Царимир и Голям Чардак вероятно се крие в грешка в експлоатацията на авиационната техника.

Данните са от предварителния доклад по случая, съобщи военният министър Аню Ангелов, който обяви, че грешката не е в техниката, а е на самите пилоти. Тя обаче не се дължи на малкия брой часове за летене, тъй като единият от двамата пилоти има достатъчно стаж.

Според министъра двамата мъже са реагирали по начин, който показва, че са се опитали да предотвратят по-сериозен инцидент.

Предстои провеждането на разследване от Военната прокуратура.

Водещи

Най-четени