„Фронтекс“ ни праща спешно хора, ако бежанците тръгнат към нас 24.03 | 14:48

Охраната на българо-турската граница е включена в плановете за спешни действия на службата

От iNews.bg

Европейската гранична служба "Фронтекс" може да изпрати помощ на България в рамките на 3 дни, ако се засили миграционният натиск от страна на Турция. Това обяви в Бургас евродепутатът Мария Габриел. Тридневният срок за реакции на "Фронтекс" е записан в новия правилник на службата, подчерта Габриел.

"Има възможност за бърза реакция, когато се установи или уязвимост на дадена граница, или страна - членка поиска тази помощ. Европейският парламент, както и директорът на "Фронтекс" Фабрис Леджери, потвърдиха това в случая с България и конкретно по отношение на българо-турската граница. "Фронтекс" има готовност и в този момент да ни помогне", обясни Габриел, цитирана от БНР.

Европа засилва и мерките за сигурност заради опасността от тероризъм, коментира още евродепутатът. И допълни, че България ще има водеща роля в новата система за влизане и излизане. "Това е нова автоматизирана система за контрол, която още на границата ще изчислява необходимия престой такъв, какъвто той е регламентиран спрямо закона на лицата, влизащи и излизащи от ЕС", обясни още тя.

Водещи

Най-четени