"Хемус" от София до Шумен ще струва 1,2 млрд. евро 21.01 | 11:49

Започва подготовката на идейното проектиране на трасето, което ще преминава между областите Плевен и Ловеч

От Деляна Петкова

Индикативната стойност на цялото трасе на "Хемус" от София до Шумен към днешна дата е 1,2 милиарда евро.

По тази причина от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предлагат да бъде построен четирилентов скоростен път, а ако има необходимост и когато има финансов ресурс, платното може да бъде разширено с аварийна лента и така пътят да се превърне в магистрален.

Това обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от БТА. Тя е в Плевен на среща с бизнеса за представяне на инвестиционния инструмент JESSICA. Със средства по него ще бъде развита градската среда в шест от най-големите градове у нас. Плевен е един от тях.

Важното е, че ще дадем възможност за трафика в този важен регион - да има магистрала, защото по нея ще дойдат инвеститорите, коментира още Павлова. Тя уточни, че сега започва подготовката за идейното проектиране на трасето, което ще преминава между областите Плевен и Ловеч.

При следващата оперативна програма в сектора "Хемус" ще е вторият по важност проект след магистрала "Струма", допълни още Павлова. Тя изрази надежда, че ако се продължи оставащата част от "Хемус" през 2014 година, към 2017-18 година ще има възможност за трафик по нея.

Тази част на България е много важна за нас, защото Северна България е най-бедният район в Европа и именно затова планираме в дългосрочен план целенасочено инвестиции тук, за да помогнем за развитието му, заяви Павлова.

Водещи