„Хемус“ стига до Плевен през 2018 г. 04.05 | 14:42

Вече са проверени всички автобуси, които превозват деца и ученици, съобщи Ивайло Московски

От Кристиан Костурков

През 2018 г. автомагистрала "Хемус" може вече да стига до Плевен, което ще допринесе за развитието на региона. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който беше в града по повод официалния стар на строителството на ново тролейбусно депо. "Надявам се в рамките на три години да бъде завършен участъкът от АМ "Хемус" до Плевен. Основание за това ни дава фактът, че успяхме да включим магистралата в Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и да започнем процедурите за строителство в частта до Плевен", заяви Московски.

По думите на министъра, другото важно нещо, което ще доведе до развитието на региона, е изграждането на моста Никопол – Турну Мъгуреле. Московски припомни, че на 24 април в Крайова с неговия румънски колега Йоан Рус се договориха двете страни да започнат предпроектни проучвания за неговото изграждане. Министърът изрази надежда те да приключат в рамките на тази година, така че през следващата да започне строителството му. Предстои да се обмислят и вариантите за финансиране, като е възможно използването и на частни инвестиции, обясни Московски. И подчерта, че се работи усилено за развитието на региона на Плевен и за превръщането му в добро място за живеене и бизнес.

Всички автобуси в България, за които е заявено, че ще превозват деца и ученици, вече са проверени от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", съобщи още Московски. В рамките на един месец, през който тече обявената от транспортното министерство акция по проверка на тези превозни средства, са били инспектирани близо 1500 автобуса. При проверките са съставени около 30 акта, като основните пропуски са свързани с нарушения на документалните изисквания. "Когато има постоянен и стриктен контрол, резултатите са добри", коментира Московски.

Водещи

Най-четени