"Хизбула" готви терористичен акт в София? 02.04 | 11:38

Ирански агенти наблюдавали синагогата в столицата, твърди израелска медия

От Христина Рафаилова

Агенти на иранската милиция "Кудс Форс" наблюдавали синагогата в София. Това твърди "Jarusalem post”, позовавайки се на доклад на САЩ.

Според изданието това може да показва подготовка за терористична дейност, подобна на случая, в който активист на "Хизбула" беше обвинен в Кипър, че планира нападение над израелски туристи. 

В този случай Хосам Талеб Якууб  е следил полетите от Израелската държава до Кипър, както и ресторантите с кашер храна. 

Медията твърди, че според Вашингтонския институт за близкоизточна политика дни след атентата в Бургас, когато разследването у нас е било в разгара си, българските служби са засекли агент на "Кудс Форс" да разузнава около синагогата в София. 

Израелските власти се предоставили данните за наблюдението на синагогите на автора на доклада доктор Матю Левит, който е водещ специалист по "Хизбула", съобщава изданието.

От там припомнят, че тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов съобщи, че групировката е намесена в терористичното нападение на летището в Бургас.

На запитване iNews дали във външно министерство има подобна информация от там отговориха, че тези данни не са компетенциите на ведомството.

Водещи

Най-четени