„Цанков камък“ отива в прокуратурата, искат му проверка от чертожната дъска 11.08 | 16:32

ГЕРБ настоява за мащабно разследване на скъпия проект, който вече дава дефекти

От iNews.bg

Язовир "Цанков камък" отново излиза на преден план в обществото и отново се очертава заформяне на скандал. От ГЕРБ ще сезира идната седмица главния прокурор Сотир Цацаров за проекта. Това каза на извънреден брифинг във Варна депутатът Александър Ненков, предаде БГНЕС. "Всички отговорни институции и органи ще се заемат с този случай, за да се види от началото на идеята, през реализация кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът, за да може гражданите да знаят кой се отнася сериозно към публичния ресурс и кой ощетява обществото", допълни Ненков.

Оказва се, че за сигнала, който възнамерява да подаде партията, има и повод. Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков посочи, че 7 години след приключването на проекта вече са налице и дефекти. Оказва се, че т.нар. чашка на язовира е спукана и се налага скъп ремонт. Тъй като поради проблема се губят големи количества вода. Те попиват в почвата, което пък от своя страна нарушава работата на водноелектрическата централа към язовира и заплашва да наруши екоравновесието в района на Девин, обясни Станков, цитиран от БНТ.

Той посочи, че в "Цанков камък" бяха вложени близо 1 милиард лева при първоначален бюджет от 440 милиона лева. Той беше готов през 2010 година. Вече се прави пълно обследване на съоръжението, за да се открие причината за водните загуби, както и по какъв начин са били укрепени карстовите скали, за да не пропускат вода. В същото време ВЕЦ-ът работи не повече от 45-50 дни годишно. Поради което съоръжението не получава приходи. Според думите на Станков, при тези темпове инвестицията в проекта ще се изплаща повече от 100 години. И това е валидно, ако няма допълнителни разходи за ремонти, каквито очевидно вече се налагат.

1959893"Това е поредният проект, изпълняван по време на Тройната коалиция, който години по-късно виждаме какви са последствията от него и че трябва да се справяме с тях, и да продължаваме да наливаме средства за ремонти с цел да държим стабилността му", посочи той.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова отбеляза, че Корнелия Нинова от вчера с особен плам говори за паралелна държава. "Сега е време да кажем кой живее в паралелна държава", каза Атанасова. Депутатката разясни, че третото правителство на Борисов се справя с добри темпове. "Смятаме, че колкото и да се опитва опозицията да представя нещата пред цялото ни общество, то всичко е видно, строи се, работи се", заяви още тя.

Най-четени