Целодневното обучение ще обхване 136 хил. ученици от I до VIII клас 14.05 | 17:47

Децата са възпитаници на средищни училища

От iNews.bg

Над 136 хил. ученици от I до VIII клас в средищните училища ще бъдат обхванати в целодневна форма на обучение за следващите три учебни години. Това предвижда проект на просветното министерство, представен от главния секретар Красимир Вълчев. Ще бъдат ангажирани около 4000 хиляди възпитатели и служители от средищните училища в страната.

Те ще преминат обучение за прилагане на новия модел "целодневна организация на учебния процес". Общата стойност на проекта е 180 000 000 лв. Ще бъдат осигурени средства за оборудване с мебели и учебни материали за учебната стая. Средищните училища са общо 800. В тях учат около 168 хиляди деца. През първата година от изпълнението на проекта задължителното целодневно обучение ще обхване 86 хил. ученици, като се очаква броят им да нараства в хода на реализацията му. 

"Предприели сме съответните действия, за да осигурим устойчивост на финансирането, като за следващия програмен период министерството ще предложи със средствата от Европейския социален фонд да продължат да финансират такива големи мерки в системата и да се постигне по-голяма интегрираност на европейските и националните средства. Ние сме убедени, че тези дейности, а не единичните мерки допринясят в по-голяма степен за подобряване на образователните резултати. Освен това възможността за усвояване на тези средства е по-голяма", каза Вълчев.

Възнагражденията на възпитателите ще бъдат различни, но ще са близки до тези на учителите. Това ще рече заплати около и над минималните основни стандарти за съответните учителски длъжности – 450, 483 и 516 лева.  

Водещи

Най-четени