"Шофирай отговорно и толерантно" и по третокласните пътища 25.07 | 21:11

Поредна кампания за борба с агресията по пътищата е в действие, като началото ѝ съвпада с Четвъртия европейски ден за безопасност по пътищата

От Андриян Георгиев

Поредна кампания в борбата с агресията по пътищата от днес е в действие - този път под наслов "Шофирай отговорно и толерантно!". Инициативата тръгна от София, а началото ѝ съвпада с Четвъртия европейски ден за безопасност по пътищата.

Тази кампания ще включва полицейски хайки и по третокласните пътища, а не само по-основните, както обикновено.

По време на кампанията на шофьорите ще бъдат раздавани информационни материали за безопасността на пътя.

По-строгите санкции за нарушителите зад волана вече са факт и с поредните промени в Закона за движение по пътищата.

Една от промените - водачите, които сядат зад волана след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, ще се разделят с книжката си за период от 6 до 12 месеца и трябва да платят до 1000 лева глоба. Досега наказанието за същото провинение беше без книжка от 1 месец до 1 година и глоба от 200 до 500 лева. Отказът от проверка с дрегер пък ще се наказва с 2 000 лева глоба и отнемане на книжката за 2 години.

100 лева вече ще струва на шофьорите отнемането на предимство на пешеходна пътека или минаването на червен светофар. Повторното нарушение ще се наказва с 200 лева и отнемане на книжката за месец.

"Тая мярка с повишаването на глобите е изцяло в помощ на шофьорите. Жертвите, те са ясни, че плащат със здравето си. Хора, мислете за себе си преди всичко. Ако дадете път, ще си спестите главоболия. Докато не ги спукат от глоби, няма да се променят шофьорите и цялостното поведение, просто децата ще продължават да умират като круши”, каза пред bTV Нели Хинова, майка на тежко пострадалата на пешеходна пътека в София Марина.

От два месеца Марина вече е у дома си, но възстановяването ѝ продължава. Предстоят ѝ операции.

"Тя все още не е същото дете, което беше. Изпитва голям страх от колите в момента. Когато пресичаме няма нужда да я подсещам да даде ръка. Тя просто ме стиска", споделя майката на Марина.

Главен комисар Антон Антонов от "Пътна полиция" обаче смята, че новите мерки са достатъчно усилени и според него ще допринесат за по-добра обстановка по пътищата и за дисциплината.

С промените се вдигат и санкциите за пешеходците. Минаването на червен светофар, вече ще се наказва с 50 лева. Депутатите решиха още паркирането на място, предназначено за хора с увреждания, да се наказва с глоба от 200 лева.

Водещи

Най-четени