Ще вдигнат заплатите на военните 21.09 | 18:02

До края на месеца ще стане ясно какво е увеличението

От Филипа Тодева

До края на месеца смятам, че ще постигнем консенсус и ще има определен процент на увеличаване на възнагражденията на военнослужещите, но какъв ще е той, ще се реши при обсъждането на бюджета. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов, предаде Агенция "Фокус".

По думите на Ангелов в резултат на неформалните разговори, които има с Министерството на финансите, и лично той с министър Дянков, постигат постепенно сближаване на позициите.

Това важи и за изчистването на разликите между привилегиите и компенсациите на военните.

"Признаваме, че има само една привилегия, която не е характерна за армиите от страните-членки на НАТО и ЕС. В много малко изключения това съществува, а именно, че военнослужещи и други социални групи имат право да се пенсионират само на основание на осигурителен стаж, без да има възраст, за да получат пенсия.

Това е единствената привилегия, за която сме съгласни с Министерството на финансите, че е привилегия", коментира министърът отбраната.

Той добави, че всичко останало е компенсация в паричен вид на нарушаване на обикновените условия за служба и труд и също така за компенсиране на доброволния отказ от граждански права, ставайки военнослужещ.

Най-четени