"Южен поток" няма да разруши варненския плаж 01.02 | 12:44

Във Варна представят официално проекта на 5 февруари

От Ралица Стоянова

През 2015 година трябва да потече газ по първата тръба от "Южен поток", съобщи заместник-областният управител на Варна Пламен Манушев. Той се срещна с представители на компанията "Саут Стрийм Транспорт БВ", основана за проектиране, строителство и последваща експлоатация на морския газопровод.

В компанията влизат четири фирми от Русия, Франция, Германия и Италия..

Морската част на газопровода ще бъде 930 километра - от Русия, през турската икономическа зона, до България. Максималната дълбочина, на която ще се полагат тръби, е 2250 метра. Край Варна газопроводът ще излезе в местността Паша дере, пише БТА.

Манушев уточни, че от компанията са поискали съдействие за уточняване на собствеността на имотите, през които ще преминават тръбите. Според него 97 на сто от терените в района са държавна собственост.

В момента компанията работи активно по изработването на оценката за въздействие върху околната среда, както и за социалното въздействие на проекта. За полагането на тръбите след излизането им от морето на сушата ще бъде оформена широка 60 метра полоса.

Плажът в местността обаче ще остане. Идеята е тръбите да бъдат зарити в земята, а летовниците да ползват спокойно ивицата.

Първото официално представяне на проекта "Южен поток" пред обществеността във Варна ще бъде на 5 февруари, съобщи Манушев. 

Най-четени