Янаки Стоилов: Орешарски символизира програмния характер на новото управление 10.05 | 18:31

Зам.-председателят на БСП в интервю за iNews

От Филипа Тодева

В предизборната надпревара ви срещнахме с лидерите на основните политически партии.

Сред тях бяха лидерът на "Атака" Волен Сидеров, лидерът на ДСБ Иван Костов, на РЗС Яне Янев, на Единна народна партия Мария Капон, на "Зелените" Борислав Сандов, на СДС Емил Кабаиванов, заместник-председателят на ДПС Филиз Хюсменова, председателят на "Движение България на гражданите" Миглена Кунева и с едно от лицата на протеста Янко Петров.

Нашият импровизиран предизборен дебат приключва с представителите на двете най-големи политически сили - Ивайло Московски от ГЕРБ, а сега и заместник-председателя на БСП Янаки Стоилов.

***

Къде смятате, че ще се позиционирате в следващия парламент и целите ли се в министерски постове?

Аз се стремя към такава позиция в управлението, която да даде възможност да осъществим радикалната промяна за демократична и социална България, за достоен живот на българските граждани. Това са ангажиментите, които поехме пред избирателите и бих искал ние да ги осъществим.

Какви според вас са трите най-важни приоритета пред бъдещото ново правителство в икономическата и финансова сфера? А в социалната? Основните приоритети в здравеопазването и образованието?

Необходимо е да съчетаем плана "Орешарски" с програмата на БСП. В първата част по отношение на икономиката това включва преустановяване на административния рекет върху гражданите и бизнеса, намаляване на контрабандата и повишаване на събираемостта на държавните вземания – особено на акцизите, срочно разплащане с бизнеса. По отношение на тези ангажименти, които също така БСП е оповестила, трябва да добавя засилен контрол върху монополите и разбиване на изкуствените монополи, създаване на условия за трайна заетост и за тази цел създаване на национална инвестиционна програма с регионални проекти. В решаването на най-тежкия проблем с безработицата, ние ще внесем законодателство за младежка заетост.

В социалната област трябва своевременно да започне подготовката на проектобюджета за 2014 година, тъй като ние сме се ангажирали до началото на следващата година детските добавки да бъдат повишени от 35 на 50 лева, като значително се разшири кръгът на семействата, които могат да получават такива средства. Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години да стане в размер на минималната заплата и да бъдат индексирани пенсиите с поскъпването на живота.

Приоритетите в областта на здравеопазването са засилване на ролята на държавата, която трябва да поеме отговорността за социално значимите заболявания, да бъдат премахнати направленията за специалисти и лимитите в бюджетите на болниците, таксата за посещение при лекар за пенсионерите отново трябва да бъде намалена на 1 лев и да се създадат много по-добри възможности за специализация на младите лекари, тъй като отливът на медицински специалисти поставя в критично състояние здравната система.

Бихте ли допълнил как ще стане отмяната на плоския данък, записана в управленската ви програма?

Да, ние сме поели ангажимент - още в началото на следващата година да бъде освободено облагането на доходите в размер на минималната заплата. За най-високите доходи предвиждаме двойно увеличаване на ставката – тези доходи, които са над 4500 лева месечно. За всички останали доходи до това ниво ще се запази 10% облагане. И пред втората половина на мандата трябва да започне работа към семейно подоходно облагане. Това ще бъде най-вече от полза на семействата, в които има безработни или на семействата, в които се отглеждат деца.

И в областта на образованието – необходимо е делегираните бюджети на училищата да бъдат в много по-голяма степен съобразени не само с броя на децата, а и със задължителните материални разходи – за поддръжка на сградите, за осигуряване на необходимото оборудване, т.е. системата да бъде пренастроена, така че да се запазят добри възможности за малките и средните училища, да се съчетаят образователната и социалната роля, да се намали рязко отпадането на деца от училище и да се повиши грамотността.

С кого бихте се коалирали?

Ние можем да търсим партньорство след изборите в парламента с партии, които споделят основните ни ангажименти, защото подкрепата, която ние очакваме е именно, за да осъществим задачите, които формулираме, така че това трябва да бъде главният ориентир за възможно сътрудничество.

Как ще отговорите на очакванията на протестиращите. Все пак предсрочните парламентарни избори са плод на техните действия?

Не бива да допуснем след изборите повишаване на цената на електроенергията. Освен това, ние предвиждаме да се въведат различни тарифи и хората, които имат по-малко потребление, да ползват електроенергия на по-ниска цена. Също така ние сме единствените, които в платформата си имат граждански раздел, който предвижда засилване на гражданското и експертното начало в различните регулаторни органи, в органи, които се занимават с обществените поръчки, за да се създаде много по-голяма откритост и възможности за обществен контрол на всички държавни и местни органи, които разпределят обществени средства. Също така смятаме след изборите, още в началото на дейността на следващото Народно събрание, да се проведе форум под мотото "Отговорен парламент", на който да бъдат поканени представители на различни организации и движения, за да бъдат споделени приоритетите, които ние предлагаме за управлението.

Можете ли да ни уверите в това, че вашата партия няма да купува гласове и да се възползва от контролиран вот?

Аз категорично отхвърлям купуването на гласове и ползването на контролиран вот. Ясно е, че патент за въздействие върху вота на избирателите имат предимно тези, които разполагат с административната и икономическата власт. Аз самият съм свидетел на доста сигнали, които се подават от различни наши представители за действие на управляващите, например във връзка с набирането на хора по програмите за временна заетост, така че това са явления, които трябва да бъдат наистина отхвърлени. А по отношение на купуването на гласове, това е продажба на бъдещето, което имат хората срещу твърде ниска цена. Затова ние трябва да се опитаме да изкореним това явление, но, за съжаление, все още неговите мащаби са значителни, така че има други партии, които си служат с тези методи и това не се отнася само до управляващите. Мога да ви уверя, че в тази кампания ние не само не сме прибягвали до такива средства, но и сме сигнализирали, когато се натъкнем на подобни случаи.

Читателите на iNews често поставят въпроса за бедността, за мизерията, в която са принудени да живеят. Как бихте отговорили на техните искания за достоен живот и нормални трудови възнаграждения?

Наистина безработицата, бедността, личната и социалната несигурност са най-острите проблеми, които имат българските граждани. Ние се ангажираме до края на мандата размерът на минималната работна заплата да достигне 450 лева, а минималната пенсия да се доближи до прага на бедността. Това не е достатъчно, но все пак е начин да извади значителен брой хора от мизерията и постепенно да даде перспектива за работа, доходи и достоен живот.

Ако Столетницата загуби отново изборите, какво очаквате да се случи с ръководството, чиято оставка и преди бе поискана?

В момента полагам максимални усилия, за да представим нашите ангажименти, за да получим доверието на хората. Така че не е нормално, когато остават броени часове до завършването на изборната кампания и когато се очертава прелома, към който ние се стремим, за да могат хората да си върнат България, за да се отстрани сегашната групировка от властта, да разсъждаваме за последствията от това, ако ние не постигнем тази цел. Мисля, че тя е напълно реална, постижима. Има значително развитие в предизборната ситуация. Все повече положителна енергия се отключва в хората и смятам, че ние, като голяма и силна партия, които можем да извършим радикалната промяна, която очакват мнозинството български граждани.

По какъв начин БСП ще се освободи от етикетите "червени бабички"? Успяхте ли наистина да отворите път на младите, нещо, за което често сте били критикувани?

Аз не се смущавам от подкрепата на голяма част от възрастните хора, защото сред това поколение се намират много от образованите хора, от тези, които са безкористни в своето политическо поведение. Хора, които са носители на голяма духовност. Разбира се, ние се стремим да привлечем и повече млади хора и кампанията показа, че доста младежи от университетите или търсят работа, участваха в нашата кампания. Мисля, че това съчетание между младостта и по-възрастните хора ще направи тази спойка, която да придвижи убедително БСП не само в изборната кампания, но и към необходимата перспектива. Затова е необходимо и след изборите да продължим да работим за политическото обучение и за намирането на реализация на младите хора. Защото в България е необходимо да направим промяната не само политически и не само в управлението, а да се формира обществено съзнание, което да разбере, че недъзите днес се дължат на досегашното управление, но те са дълбоко заложени и в този икономически и политически модел, който изтощава страната. Това е нашата голяма задача по отношение на младите хора.

Не избързахте ли в БСП с издигането на кандидатурата на Пламен Орешарски за премиер и как ще отговорите на критиките, че по този начин г-н Станишев и ръководството на партията бяга от отговорност?

Смятам, че всяко време изисква своите точни решения и в такъв момент мисля, че излъчването на кандидатура, която в по-голяма степен може да символизира програмния характер на следващото управление, което да включи, освен политици и специалисти от различни области, които не са непременно представители на партиите, в по-голяма степен съответства на сегашните условия. Също така смятам, че предимството на това решение е възможността партията, която предлага предизборна платформа и която безспорно ще участва във формирането на правителството, да може активно да контролира неговата дейност – пряко и чрез парламента. Така че това не е бягство от отговорност, а намиране на решение в ситуацията, в която в момента съществува България?

На последния конгрес на БСП призовахте да няма изборни комбини, какви комбини очаквате сега предвид изборите? Ще участвате ли в някаква конкретна коалиция, водили ли сте разговори?

Ние се стремим именно към убедителна победа, за да можем от силни позиции да отстоим ангажиментите, заради които получаваме подкрепа от българските граждани. И не бих искал в името на властта ние да отстъпваме от тази политика, така че разговорите предстоят. Нека да видим резултатите, които този път ще се формират до последния момент и точната картина ще бъде ясна едва в нощта на 12 май. Оттам нататък ни предстои по-трудната задача, защото тези избори и кампанията наистина бяха много трудни и динамични, но ясно е, че ситуацията след изборите, ще бъде още по-трудна и нашите отговорности ще бъдат по-големи.

До къде смятате, че ще се стигне със скандалите с подслушването? Какво очаквате да се случи в това отношение до изборите, пък и след тях?

Според мене тук ударението не е върху подслушването, а върху начина на упражняване на властта, защото хора, които са заемали до неотдавна най-високи позиции в управлението и в съдебната власт, не показват действия, които свидетелстват за търговия с влияние, за препятстване на правосъдието, за използване на класифицирана информация за лични цели. Това е поредица от действия, които показват на всички хора, че грижата на досегашното управление не е била по тези проблеми, които имат хората, а затова как да бъде укрепвана тяхната власт, как да бъде преразпределян бизнесът, как да се бяга от отговорност. На този модел наистина трябва да бъде поставена точка и да възстановим държавността и демокрацията, а оттам, по-нататък да предприемем тези дълбоки промени, които да изведат България отново на пътя на развитието.

Как ще коментирате сигнала на ГЕРБ до прокуратурата, в който се подозира, че г-н Станишев си е купил лидерското място в ПЕС с пари от поръчката на новите лични документи?

Нали разбирате колко нелепи са подобни твърдения. Те могат да бъдат казани само от хора, които въобще не знаят начина, по който се формира и провежда европейската политика и специално начинът, по който действа Партията на европейските социалисти, защото там става дума за политически въпроси, за регионални баланси, за търсене на позиции на хора, които могат да получат широка подкрепа и да участват пълноценно в реализацията на тази политика. Ако някой си мисли, че тези позиции в Партията на европейските социалисти могат да бъдат купувани и продавани, по модела, по който в България се отклоняват средства от обществени поръчки от други източници – това само говори за порочните методи, които принасят от своята дейност към дейността на политическите партии в Европа.

Водещи

Най-четени